19 de febr. 2015

L'enoturisme ornitològic de Segura Viudas.



A Segura Viudas el complex i delicat tema de l’enoturisme l’han enfocat pel cantó més lògic, segons ho entenc jo, s’han decantat per oferir una oferta familiar, fugint de la massificació i encarada a la sostenibilitat i l’estudi de la biodiversitat.
Fugint de les típiques visites al celler han donat més valor a l’associació entre l’ecosistema què els envolta i el fet de l’explotació de la vinya.
És per això que durant l’any realitzen diverses activitats destinades a donar a conèixer aquesta convivència. L’altra dia ens van convidar a què coneguéssim una d’elles, l’itinerari Birding, consistent en observació dels ocells què durant l’època hivernal habiten entre les vinyes, els boscos del voltant i el riu. Amb la col·locació de diferents punts de guaita i zones d’aigua i menjar per atraure als ocells, es realitza un passeig entre vinyes coneixent les diferents varietats d’aus. Una nova proposta interessant que d’una manera diferent mira d’acostar el món del vi a diversos sectors de la població.

4 de febr. 2015

Alella Vinícola, més de 100 anys fent el vi més proper a Barcelona
A uns 15 Km no arriba de la capital, una de les DO’s més antiga ja fa uns anys que es torna a reivindicar amb  força.
I un dels cellers que ha apostat amb determinació en aquesta nova etapa de la DO és Alella VinícolaPer a molts, més coneguda pel seu històric nom Marfil d’Alella.
Dins del celler modernista fet al 1906 per l’arquitecte Jeroni Martorell, deixeble de Gaudí i envoltats de grans columnes de maons que finalitzen en voltes catalanes hem anat fent un passeig per la història i el vi d’aquest celler de la mà d’en Xavi Garcia enòleg i director tècnic d’alella Vinícola.
Tancant per un moment els ulls desprès de veure les imatges antigues, recòrrer alguns racons encara original i escoltar una mica la seva història ens podem arribar a transportar a l’epoca dels anys 30 de gran importàcia pel sindicat, tot i que ràpidament despertarem d’aquest petit somni en el moment que veiem la maquinaria moderna i que l’ínox és present en forma de dipòsits.
En Xavi no s’oblida de recordar dos dels motius identitaris dels vins d’Alella, per una part el seu raïm més estimat la pansa blanca i per un altra costat el seu terrer característic, el sauló. Granític, pobre, d’aparença sorrenca i amb un drenatge molt acusat que fa que el cep hagi de traballar.
Acabada la visita vam tastar diferents vins de celler. Espumosos amb DO Alella com el blanc de noirs de garnatxa negra. Vins blancs monovarietals de la clàssica pansa blanca, agradable, fresca i ben estructurada. Uns negres interesants amb personalitat i per finalitzar uns dolços de qualitat que no deixen pas indiferent.
En resum, tant a prop pels que som de la capitals i a vegades tant desconeguts. Us convidem a que els coneixeu. Val la pena.


Ecològics, biodinàmics…parlem!


 
Imatges fetes a Can Credo.

Dins de les darreres Estadístiques del sector ecològic a Catalunya 2000 – 2011 podem veure que la superfície en agricultura ecològica és de més de 92mil Ha. això sumat a les 56mil Ha. de prats, pastures i farratge eco. fan un total aproximat de 150mil Ha. de conreus ecològics a Catalunya.
Pel que fa al sector de la vinya s’apunta que amb un 27% ( 5316Ha.) és el principal conreu ecològic de Catalunya, seguit de l’olivera amb el 23%. Ens centrem amb la vinya.
En un any, del 2010 al 2011 el percentatge va pujar amb un +15.62% un increment significatiu. Aquests es pot reflectir amb l’augment de celler i elaboradors que any darrere any van presentant vins ecològics.
Després d’aquest llistat de dades, voldria fer cinc cèntims del boom, el present i el futur dels vins ecològics i biodinàmics.
De ben segur que les properes estadístiques, aquests números es dispararan encara més. Però perquè?
Queda clar que els vins elaborats de forma ecològica estan augmentant d’una forma important. No és una notícia nova, si un es fixa amb les ampolles que trobem en el mercat son cada cop més les que llueixen el certificat CCPE referit a (vi ecològic) i d’altres fins i tot el Demeter (com a vi biodinàmic).
També hi ha elaboradors que tot i fer agricultura ecològica i biodinàmica no posen res a les seves etiquetes doncs diuen que s’està utilitzant com a reclam, una moda de la qual no volen participar.
Ben cert és que des d'alguns mercats del nord d’Europa el fet que el producte tingui el segell d’ecològic és un motiu més per a la seva compra i posterior consum.
Sigui pel que sigui, quan parles amb els elaboradors et diuen que si no produeixen en ecològic, estan en procés.
És per tot això que penso que cal de mica en mica explicar a la gent i consumidors que significa la frase que porten moltes ampolles “conté sulfits”, que vol dir que un vi està elaborat d’una forma ecològica, que hi ha darrere d’això, que és un cultiu biodinàmic, quins tractaments no químics s’apliquen a les vinyes, infusions de plantes ( cua de cavall, ortigues, dent de lleó, camamilla…), adobs orgànics, poda dels ceps i tractaments depenen del cicle de la lluna… l’interès creix molt ràpid i el consumidor vol saber.
Moda o no és una realitat i si es fa bé, bo per a tothom. Parlo des d’el punt de vista mediambiental, el fet de realitzar tractaments no agressius pel medi és tot un guany i això s’ha de valorar positivament.

Però quan parlem de vins ecològics, biodinàmics i naturals hi ha opinions de tots colors.
Cert és que aromes i gustos moltes vegades varien, això és nou i s’haurà de veure com reacciona el consumidor. He escoltat a vegades que hi ha vins eco o bio que no hi ha qui se’ls begui, que no tot si val. Segurament tenen raó, de la mateixa manera que hi ha vins fets d’una manera fora d’aquests formats que tampoc tenen un mínim de qualitat. Cal respectar el treball de la persona que es guanya la vida fent aquest producte, tothom és lliure de fer el que vulgui sempre i quan com a tot aliment que es posa a la venda suposadament tingui els seus controls. Mercat i el consumidor posarà a cadascú al seu lloc com sempre a passat.
El temps dirà que passa amb aquests vins, potser d'aquí a uns anys les minories seran els productors no ecològics, no ho se. Cal parlar, conèixer, que hi hagi claredat, i que tot es faci bé, pel bé del vi català. Que en penseu?

22 Març #somriuresambvicatalà





Dissabte 22 al Convent de Sant Agustí de Barcelona, vam realitzar el segon tast solidari amb vi català. Aquest cop, la recaptació integra, va anar a parar a l’associació Pallapupas.
Podem parlar d’èxit total, ja que la sala noble va quedar petita. Tot i tancar les inscripcions dies abans, va ser molta gent la que per desgràcia no va poder assistir per manca d’espai.
El tast va ser un recorregut per diferents D.O’s del país. Amb un estil molt amè per tothom i buscant en tot moment la participació de la gent, els sumillers Alfons Monje (cap de sala a Formació i Treball) i Dani Garcia (responsable del bloc el somni d’una nit de vins) vam parlar de varietats típiques de cada zona, les seves característiques, climes, cellers modernistes, enoturisme, tipus de sòls (sauló, llicorelles, calcaris…), tipicitats i com no, vam explicar els vins que vam escollir per fer el tast.
Des de l’organització volen agrair a tots els cellers que amb els seus vins van col·laborar en l’esdeveniment, de la mateixa manera a l’empresa de copes Schot Zwiesel, al CC Convent de Sant Agustí per la cessió de l’espai, i especialment a tota aquella gent que ens va acompanyar.

Fins la propera!

Cellers que van col·laborar a l’acte:
Alella Vinícola-Marfil (DO Alella), Pansa Blanca Clàssic.
Celler Martí Fabra (DO Empordà), Selecció Vinyes velles.
Celler Coop. D’Artés-Artium (DO Pla de Bages), Artium Picapoll.
Celler Frisach (DO Terra Alta), Selecció Garnatxa Blanca.
Caves Nadal (DO Penedès), Nadal Xarel·lo.
Vinyes Domènech (DO Montsant), Bancal del bosc.
Acústic celler (DO Montsant), Acústic negre
Succés Vinícola (DO Conca de Barberà), La cuca de llum.
Mas Martinet (DOQ Priorat), Martinet Bru.

Presentació Vi Novell del Celler Masroig







El vi novell és el primer vi de la temporada, que té poc temps d'envelliment. Vi fresc, afruitat, franc, lleuger…

El celler del Masroig ja fa 5 anys que han recuperat aquesta tradició presentant al novembre el seu vi novell. Aquest any ve anunciat, amb una branca de pi il·lustrada a l’etiqueta que ha dissenyat l’equip d’Atipus.

La branca de pi és un símbol de la nostra història vinícola. Ja en temps dels romans s’utilitzava la branca de pi per anunciar la casa on el consum d’aquest producte era possible. 
Més tard van ser els cellers aquells que quan tenien el vi novell, penjaven a la porta del seu establiment aquesta.
Diferents refranys en deixen constància d’aquest fet i remarquen quina és l’època de l’any en què passa:

“Si hi ha ram, hi ha mam. Si és de pi, bon vi”.

“Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”.

I l'anyada 2014 es mostra de la següent manera:

Vi desacomplexat que neix d’un cupatge on la garnatxa és el pal de paller i s’envolta d’ull de llebre i sirà. 
Color viu, jovenívol i amb característics aromes d’una vinificació amb maceració carbònica, fruita vermella fresca acompanyada dels tocs làctics de iogurt. 
Despreocupat i divertit. A la seva presentació, al bar/restaurant el Parlament de Sant Feliu s’ha fusionat amb les cançons dels Sidonie.

 -“Lo mejor del sol, a puñados te lo doy”.