El Celler AT Roca conduit
pel binomi Agustí Pare i fill ha presentat un nou projecte anomenat “Cop deCor”, el primer vi destinat a benefici de la fundació Vi per Vida.
Ens resumeixen la seva
filosofia en una frase, -“els vins són el reflex del nostre paisatge”. El
territori, les varietats autòctones i les persones que l’habiten, són els
pilars d’una estructura que van aixecant dia a dia.
D’una emoció profunda, un
enamorament instantani o una fiblada inesperada que pot produir una cançó, un
petó, sorgeix el vi Cop de Cor.
L’inici del tot es
produeix amb l’encís per una vinya singular de Macabeu anomenada Novelles amb
una llarga història darrera.
“A partir dels sarments
d'una vinya vella de Macabeu plantada a principis del s.XX, just després de la
Fil·loxera, l'any 1967 la pubilla de Cal Marsal de Can Benet de la Prua, Titil,
planta amb peu de Rupestris a la finca familiar 865 mallols en un matollar
rodejat de bosc que bateja amb el nom de Vinya Novelles, un terreny de margues
arenoses de caràcter calcari, amb aspecte marí i una alta pedregositat on mai
hi havia hagut conreu.
Quasi tres dècades més
tard la generació de la seva filla Isabel pren la decisió d'apostar per
l'agricultura ecològica, convertint les parcel·les de la finca en unes de les
primeres del Penedès conduïdes sota aquesta forma d'entendre i viure l'entorn.
Degut a la baixada de
producció, però, les velles vinyes plantades per la mare deixen de donar
rendibilitat i uns quants anys més tard són arrencades i substituïdes per
d'altres de més joves.
La vinya
"Novelles" és l'única, però, que resta a la finca i que encara avui
en dia segueix sent molt més que una simple vinya: és l'orgull de dues
generacions de dones amb una fe cega en una feina i un món que, històricament,
només hi tenien cabuda els homes.
Possiblement és aquesta
delicadesa i sensibilitat cap a l'entorn la que han volgut capturar i encabir
dins una ampolla”.
“Un vi únic que parla de
la nostra terra, la nostra història i la nostra gent”.
Elaborat amb els llevats
propis de l’entorn, mostra clara de voler capturar el territori al 100%. Un
premsat amb la rapa i una posterior maceració pel·licular de 5 hores.
Fermentació controlada en bótes de 300l. de roure francès blanc. Diversos
"battonage" a la setmana per tal de posar els llevats en suspensió i un
cop acabada la fermentació a una criança de 8 mesos cuidant sempre cada
moviment, tenint en compte els cicles lunars.
Brillant, amb un color
groc de palla, reflexos daurats d’or
nou i una llàgrima abundant.
Al nas és fresc i
fruitat, aroma de pera, poma verda i albercoc sobre un fons especiat i torrat
de vainilles i brioix (imagineu un braç de nata i crema torrada). Tocs florals
de mareselva (lonicera) i cotó.
A la boca mostra una
personalitat agradable, bona acidesa, volum, golós i ben estructurat. Aromes terciaris
del pas per bota, vainilla lleugerament fumada. Final llarg amb una lleugera
amargor de frescor que es fon amb notes especiades.
“El primer Cop de cor és,
però, més que paraules: és la demostració que un vi pot ser elegant i fresc al
mateix temps que complex i golós”.
D.O Penedès. Vi ecològic.
Per arrodonir el
projecte, AT Roca ha decidit que el benefici d’aquest vi anirà destinat a la Fundació Vi Per Vida.
Fundació sense ànim de
lucre que té com a objectiu recaptar fons per a la recerca en el creixement i
la metàstasi del càncer mitjançant activitats solidàries relacionades amb el
món del vi, sensibilitzant així, a la ciutadania a favor de la investigació.
Impulsa actes com ara
“Tastos Solidaris” per recollir fons destinats a l'Institut de Recerca
Biomèdica (IRB) on es desenvolupen projectes avalats pel Dr. Joan Massagué,
capdavanter mundial en l'estudi de la metàstasi.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada