7 de maig 2017

EL VI I LES TROBALLES ARQUEOLÒGIQUES EN EL VIAL LATERAL DE LA C-31 A BADALONA

Des del Setembre passat aquells que passem cada dia per la part alta del Barri badaloní de Dalt de la Vila veiem com les obres del lateral de la C-31 estaven parades i els obrers havien donat pas als arqueòlegs i tot per l'aparició de noves troballes del que va ser la Badalona Romana.
Al jaciment s'han trobat nombroses habitacions, algunes pavimentades amb mosaics, un dels quals presenta una decoració geomètrica d'un disseny espectacular, i revestides de pintures murals. Tots aquests elements decoratius semblen indicar que ens trobem davant les restes de diverses domus (cases). També s'han localitzat dipòsits i espais relacionats amb activitats artesanals i industrials. Amb aquestes troballes es confirma l'ocupació d'aquesta zona anomenada turó d'en Rosés des del segle I aC i, almenys, fins al segle IV dC. Destaca la descoberta del col·lector del cardo maximus que demostraria que Baetulo (nom de la vil·la Romana que avui dia coneixem com a Badalona) és més extensa del que es plantejava fins ara.


A més a més, en les excavacions han aparegut més de 200 rases de vinya d'època romana, fet que confirma la relació directa de Baetulo amb la producció i comerç del vi. També s'ha trobat entre els murs d'una de les domus una representació del S. I-IIdC. molt ben conservada feta de marbre de Chemtou (Tunísia) del déu del vi i la vinya Bacus.

Per parlar dels orígens de la viticultura en aquesta zona ens hem de remuntar a l'època on els Ibers eren els pobladors de la península Ibèrica. El territori que s'estenia del Garraf fins a la desembocadura de la Tordera era conegut a l'època amb el nom de Laietània. Els Laietans, pobladors de la zona, cultivaven raïm silvestre i va ser entre els segles VII i VI aC. amb l'arribada a les nostres contrades de Fenicis i Grecs, civilitzacions culturalment superiors, que van introduir tècniques de poda, d'elaboració del vi i varietats afavorint el conreu de la vinya. De mica en mica el litoral mediterrani van néixer petites colònies fundades per aquestes civilitzacions amb finalitats econòmiques i comercials. Més tard, a la segona meitat del segle I aC. el procés de romanització va arribar a la Laietània. La cultura romana va ser assimilada per la població. Es va passar d'assentaments a petites vil·les romanes rurals, entre elles Baetulo. La producció de vi i l'elaboració d'àmfores per al seu transport eren el seu modus vivendi. Però Baetulo a part de ser una de les petites vil·les romanes més importants de la zona es va convertir en el port des d'on sortien aquests vins i s'exportaven a Roma i a altres mercats de la mediterrània. Des del port de Narbona eren distribuïts per l'interior de la Gàl·lia. També anaven cap a l'interior de la Península a poblacions com Caesaraugusta (Saragossa), Pompaelo (Pamplona)...
Avui dia aquesta tradició vinícola continua a la zona. Com deveu saber Badalona pertany com a territori a la Denominació d'Origen Alella. La gent de Can Coll al barri del Canyet van ser els impulsors ara ja fa uns anys de recuperar les vinyes a la ciutat. Els seus vins Orígens Pansa Blanca i rosat són el resultat d'aquesta aventura. Per aquells que no coneixeu la zona potser us podeu situar si us dic que aquest barri està tot pujant per la carretera de la Vallensana que connecta Badalona amb Montcada i que també s'utilitza per accedir a l'Hospital Tries i Pujol conegut pel nom de Can Ruti. 
A més, com us vam comentar al bloc fa poc, un altre projecte s'inicia ara. Pels voltants del Monestir de Sant Jeroni la gent de la Coop. La Sargantana s'embarquen també en aquest viatge per recuperar la tradició vinícola del territori.

Extracció dels mosaics romans a Badalona