15 de juny 2017

La Vall de Yarra.
Ara fa uns dies van arribar a les meves mans tres vins d'Australia. Em van comentar, tasta-ho a veure que et sembla. Doncs dit i fet. 
El primer que vaig pensar és que ja anaba bé per un moment tastar coses de l'altra punta del món i així tenir una excusa perfecta per recuperar apunts i fer una repassada a les zones vinícoles de les Antípodes
Aquests vins provenen de la Vall de Yarra a la zona vinícola de Victòria. La relació d'aquesta terra es remunta gairebé 180 anys. Les vinyes van ser plantades per primera vegada el 1838, i la viticultura es va estendre ràpidament a través dels anys 1860 i 1870. Però la demanda més gran de vi fortificat va fer que cesses la producció en 1921. 
Cap a la dècada de 1960 va ressorgir el cultiu de la vinya i en l'actualitat La vall de Yarra és reconeguda com una de les més importants regions de clima fresc d'Austràlia productores de vins d'estil clàssic; escumosos fins, excepcional chardonnay i Pinot Noir que representen més del 60% de la producció total i Cabernet Sauvignon i Shiraz. Per a situar-la al mapa, aquesta regió vinícola està a només 45 quilòmetres a l'est de Melbourne, Al Sud-est del país.
Zona considerada fresca en relació amb la resta de les regions vinícoles d'Austràlia
La regió és més freda que Bordeus, però més calenta que Borgonya. Influenciada tant per climes mediterranis com continentals, amb pluges a hivern / primavera 750-950 mm/any i un amb estiu relativament fresc, sec i humit. La vinya està situada a una alçada que va dels 50 als 430 m sobre el nivell del mar. Si parlem del terrer hi trobem dos tipus de sòls. Un de sorra argilosa a franc argilós en coherència amb els subsòls d'argila de color marró vermellós, sovint impregnades de roca. 
La majoria són relativament àcid i baixa en la fertilitat, però en general són ben drenat. L'altre gran tipus de sòl és molt més jove d'origen i és un sòl molt friable, de color vermell brillant volcànica. 
Aquest sòl immensament profunds i fèrtils. Amb aquestes dades repassades i un cop situat virtualment al terreny ens disposem a tastar els vins. Són 3 vins del celler De Bortoli, Un Chardonnay, pinot noir i un semillon. Tots tres tenen un tancament de rosca, un clàssic amb els vins procedents d'aquest país. 
Chardonnay 2013 De la seva elaboració destaco, per fer-nos una idea del vi que fermenta i fa la seva criança amb bótes de roure francès. Te un color palla, aromaticament molt floral, gessamí, mareselva, ciclamen, flor d'ametller, prunus...subtils tocs de fruita blanca (pera). Pedra foguera i guix. A la boca cítrics refrescants, un punt salí i mineralitat. Bon equilibri. M'ha sorprés i el recomanaria. 
Pinot Noir 2012 (pas per Bóta) Color grana/teula. Es nota certa evolució. Aromes de fruita vermella compotada, melmelada de maduixes, nabius i prunes amb tocs de fusta noble que li aporten un toc "senyorial i refinat". En boca es mostra lleuger, subtil, sedós i taní fi. Pas ràpid, tot un sospir. Final amb records de pell i pinyol madurs. 
Noble One Botrytis Semillon 2013 Criança amb bótes noves un 29%, un 64% amb bótes d'un o dos anys i la resta no passa per fusta per després aportar frescor al cupatge. És un vi de color or vell amb aromes de litxi, raïm, cumquat, mel/llimona i mel de flors amb tocs de guix. Dolcenc, untuós i amb un final un punt exagerat de record de mel. Li manca aquell equilibri acidesa/ dolçor.