Ara fa poc més d'un any
el Consell Regulador del Cava va presentar
la creació d'una nova categoria a l'hora de classificar els caves per "fer
justícia de la qualitat del producte". Aquesta categoria prèmium va néixer
amb la intenció d'inclourà aquells
caves elaborats amb raïm procedents d'un paratge determinat com excepcional per
les seves condicions climatològiques o geològiques.
Entre altres aspectes els requisits que
han de complir aquests caves són:
-Una
edat mínima de la vinya de 10 anys
-Un
rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea
-Verema
manual.
-Vinificació
a la propietat
-Rendiment
d'extracció màxima per hectàrea de 48 hectolitres
-Qualificació
del vi base
-Criança
mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos
-Traçabilitat
integral des de la vinya fins a la seva comercialització
-Elaboració
tipus "brut" (Aquests caves podran contenir fins a 12 g/l de sucre
afegit al final del procés d'elaboració).
Doncs
amb aquestes “normes” el Consell Regulador del Cava ha treballat aquest temps
fins a arribar a tenir un primer llistat dels caves/paratges que compleixen
aquests requisits. Com veureu tots ells es troben a Catalunya, cosa que no ens
pot estranyar i que reafirma novament la incongruència de mantenir zones on es
pot elaborar aquest tipus d'escumós amb el segell DO Cava més enllà del
territori català. Aquest llistat és el següent:
Hem de felicitar a tots ells per la
feina feta fins ara i encoratjar a què continuïn amb el mateix rigor i passió.
Desitjo que aquesta llista es mantingui i creixi de mica en mica amb coherència
i tenint en compte la llarga tradició d'elaboració d'aquest producte en un
limitat espai territorial.
Fins ara a les ampolles per diferenciar
els tipus de cava existents podíem trobar aquests segells acreditatius.
- CAVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 9 mesos.
- CAVA
RESERVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 15 mesos.
-CAVA GRAN
RESERVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 30 mesos
A
partir d'ara també haurem de tenir en compte aquest altre.
-CAVA DE
PARATGE QUALIFICAT: Criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos.
Una nova classificació que busca
donar un prestigi al cava que amb diferents moments i per diferents accions
realitzades per alguns actors del sector ha quedat un xic afectat. Esperem que
serveixi per fer recuperar en l'àmbit mundial i del consumidor final la
confiança amb d'aquest escumós.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada