26 de set. 2016

Un passeig per la mostra de vins i caves de Catalunya 2016
El passeig Lluís Companys de Barcelona torna a ser el punt on de la mà de l'Incavi i Prodeca diferents cellers donen a conèixer els vins i espumosos que es fan al nostre país. Dijous, dia inaugural vam ser convocats sota l'Arc de Triomf (entrada de la Mostra) pel Josep Sucarrats (director de la revista Cuina) i l’Àngel Garcia Petit (enòleg i col·laborador de la publicació) per tastar d'alguns productes seleccionats de tot el ventall de vins que es poden trobar a la mostra.
La tria va constar de 2 vins blancs, un espumós i 3 negres de diferents Denominacions d'Origen del territori.
De la D.O. Penedès vam tastar el vi blanc de varietat Montonega del celler Mas Rodò. La varietat Parellada plantada a una alçada superior als 500 metres adopta unes característiques singulars, aquesta "mutació" fa que rebi un altre nom, Montonega. El vi resultant en aquest cas és fresc i amb aromes de fruita blanca.
El passeig ens va dur a la D.O. Pla de Bages, en concret al celler Abadal. Vam tastar el seu Picapoll 2015. En els darrers anys aquest vi de picapoll no para de sorprendre. És un ventall d'aromes florals que van des del gessamí, passant per la mareselva i acabant amb tocs de gardènia, tot un espectacle.
Va arribar el moment de les bombolles i ens vam aturar a can Llopart. En Roger ens va oferir un Llopart Original 1887. Un cava gran reserva de 6 anys de criança, Cupatge de montonega, xarel·lo i macabeu de vinyes de muntanya. L'etiqueta és una reproducció de l'original de 1887. Amb la seva llarga criança ha adquirit una complexitat d'aromes que el fan interessant.Anem pels negres. Del Penedès bressol del Cava vam marxar cap a la Terra Alta, ens aturem al poble de Bot i més concretament a l'Agrícola de Sant Josep per tastar el seu nou vi Llàgrimes de tardor garnatxa. Vi negre jove però amb una criança a l'ampolla d'un any que el fa afable, fresc i un punt dolcenc agradable.
Pugem una mica fins al Montsant i del Celler de Capçanes i d'una vinya de 70 anys conreada en sòl de calissa, una garnatxa singular. Amb 4 mesos en bóta però conservant tota la frescor, tocs anisats de fonoll, bona acidesa i molta fruita (vermella de bosc i pruna vermella). Bona persistència final en boca.
I per finalitzar, de la D.O. Costers del Segre subzona Les Garrigues el Celler Mas Blanch i Jové. La Sara Jové companya d'estudis de sumilleria ens va oferir el vi que més s'estima, el Saó Expressiu. Llarga criança en bóta, molt aromàtic, caramels, fruita confitada, fulles de tabac... Tota una festa. Un vi llarg, intens i seductor. Sempre he dit que és molt de sobretaula.
Aquest és un resum del passeig què van pensar els companys de la revista Cuina. Sempre és agradable compartir moments de vi amb company i amics, xerrar i en definitiva passar una bona estona. Gràcies, salut i vi.