En un matí solejat i una
temperatura agradable que corrobora allò que es diu del microclima de Sitges i
la costa del Garraf en general, a les portes de l'edifici modernista seu de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista es va
realitzar la presentació del nou vi del celler Jané Ventura.
Dins d'una ampolla amb forma
sensual, transparent, neta d'etiqueta i només marcada per una serigrafia
delicada on destaca la reproducció d'una branca de flor de sant Joan
(Sempreviva), plata mediterrània molt utilitzada en els guarniments de les
catifes de les festes de Corpus de Sitges, i que en aquest cas dóna nom a
aquest vi, s'amaga aquest vi de Malvasia de Sitges.
De color groc llimona pàl·lid. Aromes de flors blanques, de taronger i abèlia, cítrics de pell d'aranja i tocs fruitats de préssec i exòtics de
papaia i mango. Frescor varietal, ampli, agradable i encisador. Un vi amb un
alt poder d'atracció.
És un vi nascut de la inquietud que
en Gerard Jané mostra vers aquesta varietat i la seva recuperació. El Celler Jané Ventura ja vinifica un fet amb Malvasia des del 2005, és d'un estil
diferent, amb pas per bóta tot buscant un producte de llarga vida i
complexitat. En aquesta ocasió, amb aquest nou producte, han volgut mostrar el
potencial varietal d'una forma desacomplexada, destacant la seva frescor i
l'ampli ventall aromàtic. Tot un reconeixement a una varietat d'origen Grec,
que arribà a Catalunya fa uns 700 anys. Diu la llegenda que els primers
sarments de malvasia arribaren a Sitges de la mà d'un almogàver que al
començament del segle XIV anà a lluitar a la Mediterrània oriental sota les
ordres de Roger de Flor. Fou la varietat més conreada al S.XVIII i inicis del S.XIX i es convertí en un dels vins catalans més apreciats fora de les
nostres fronteres. La seva delicadesa envers les malalties, a destacar els
atacs d'oïdi i les dificultats a l'hora de ser conreada i la fil·loxera va fer
que anés desapareixent dels camps fins a arribar gairebé a desaparèixer.
Conscient que la malvasia acabaria
desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis
i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l'Hospital de Sant Joan
Baptista de Sitges una vinya situada a Aiguadolç i també el negoci
familiar d'elaboració de malvasia. Gràcies a aquest gest, van conservar-se uns
pocs centenars de ceps que han arribat als nostres dies i dels quals amb
l'esforç de diverses persones, entre elles l'Enric Bartra, s'ha iniciat en els
darrers anys un procés de recuperació d'aquesta varietat.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada