1 de des. 2016

Mas Bertran X80, el nou escumós de xarel·lo i sumoll per aquest Nadal.


Del celler de Sant Martí Sarroca neix un nou producte, el Mas Bertran X80. Un Clàssic Penedès anyada 2011, de 5 anys de criança, elaborat amb Xarel·lo (85%) de vinyes velles de 80 anys i poc productives i un toc de Sumoll (15%) que li aporta singularitat. Amb aquest cupatge, reforcen l'aposta per les varietats autòctones del territori.
Un cop a la copa es mostra amb un color or vell, aromes que van des dels cítrics almivarats de pell de llimona i cumquat passant per fruitats de nespres madurs, poma al forn, préssec en almívar, peres al vi, subtilesa de maduixetes silvestres i acabant amb records de molla de pa. A la boca ens torna a recordar aquestes sensacions amb un caràcter un punt vinós. Elegant, amb una bombolla fina, sensació cremosa que omple la boca i es manté una bona estona. Un producte perfecte per acompanyar tot un àpat  nadalenc tradicional, brous, pollastre amb prunes i pinyons, canalons...i perquè no amb foie.


A la presentació també vam poder gaudir d'altres productes del celler. L'Argila Rosat de sumoll 100% procedent de la verema del 2013. Un estiu climatològicament parlant poc calorós i amb nits fresques, condicions que van afavorir una bona maduració d'aquesta varietat tardana. Destaquen els aromes de magrana, préssec i llevats i en boca aquell puntet amargant agradable.
El seu parent L'Argila 100% Xarel·lo anyada 2011, d’una verema sana i maduració optima. Aquest és un Clàssic Penedès de llarga criança amb aromes de fruits secs (ametlles), llevats, fruita blanca, fonoll i tocs cítrics de twist de llimona, melissa i maria lluïsa. Un producte que es troba en el seu punt òptim de consum.

Per finalitzar, un producte que especialment a mi m'agrada per les seves possibilitats a l'hora de consum, l'Ancestral. Segona anyada d'aquest escumós 100% Xarel·lo amb una criança de 6 mesos i una sola fermentació amb els sucres provinents exclusivament del raïm. Dolcenc, aromes de most de la varietat, atractiu i divertit. Ben fred un tastet com aperitiu, amb foie dóna joc, i acompanya perfectament a l'hora dels torrons, les neules i el Pantone.