19 de des. 2016

Que és un Vi de finca?



El concepte vi de finca es troba definit des de l’any 2002 i és el màxim reconeixement que es pot atorgar a un vi al nostre país. Aquesta és una competència del Departament d’Agricultura, a proposta de l’INCAVI.

A grans trets, s’entén per vi de finca, dins d’una Denominació d’Origen, el produït en un entorn determinat amb característiques pròpies, el nom del qual està notòriament lligat a les vinyes de les quals s’obtenen vins amb característiques qualitatives espacials, i que ha de comptar amb l’informe previ del consell regulador corresponent.

A nivell més específic i llei en mà, aquests són els requisits que ha de complir un vi per a poder optar a ser Vi de Finca.

1) Vi produït en un entorn determinat, amb característiques edàfiques i microclimàtiques pròpies i que produeixen vins amb característiques qualitatives especials.
2) El nom de la finca queda reservat i no es pot utilitzar per a designar altres vins o productes vitivinícoles.
3) El vi de finca gaudeix de la mateixa protecció que la DO a la qual pertany,
4) La designació “vi de finca” ha de constar en l’etiquetatge juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.
5) Ha de coincidir el titular de les vinyes amb el del celler, i el procés d’elaboració ha de fer-se en celler ubicat a la mateixa finca o pròxim.
6) Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior al propi de la varietat en la DO i una nota superior del comitè de tast respecte d’altres vins que no tenen aquesta categoria.
7) Necessitat d’establir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització (inclou per exemple control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possibles rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc).
8) El celler sol·licitant ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys, l’envelliment ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.

Pel que fa al nom atorgat serà “vi de finca” o “vi de finca qualificada” en el cas de pertànyer a una Denominació d’Origen Qualificada com és el cas de Priorat. 

 (Informació INCAVI)  


En aquests moments són 6 els cellers catalans que posseeixen algun vi amb aquesta prestigiosa qualificació. Des de La Denominació d’Origen Qualificat Priorat amb el Clos Mogador, del celler amb el mateix nom i el Mas de la Rosa de Celler Vall Llach, passant per la D.O. Montsant amb el Teixar de Vinyes Domènech, continuan per la D.O. Penedès amb els vins de Jean Leon Vinya Gigi, Vinya Le Havre, Vinya Palau i Vinya La Scala i finalitzant amb els vins l’Arnau Oller d’Heretat Oller del Mas i  L’Abadal 3.9 del celler Abadal de la D.O. Pla de Bages.

Celler Clos Mogador (D.O.Q. Priorat)
Clos Mogador

Vi procedent d’una vinya d’unes 24ha. Costers i sòls de llicorella. Cupatge de Cabernet Sauvignon, Garnatxa negre, Sirà i Samsó.











Celler Vall Llach D.O.Q. Priorat
Mas de la Rosa

Vi procedent d’una vinya de 4.28ha. establerta en costers i de sòls de llicorella. Cupatge de Cabernet Sauvignon, Garnatxa negre i Samsó.










Celler Vinyes Domènech    D.O. Montsant
Teixar

Es tracta d’un vi  procedent d’una vinya vella de 2,91 ha. de Garnatxa peluda establerta en pendent suau i sòls pedregosos i pobres. Envoltada de boscos i plantes aromàtiques dins d’un paratge natural de gran bellesa.










Celler Jean Leon  D.O. Penedès

Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon
Vinya Palau Merlot
Vinya Gigi Chardonnay
Vinya La Scala Cabernet Sauvignon

D’unes 52ha. de vinya de superfície plana i sòls francs  provenen aquests vins mono varietals.



Celler Heretat Oller del Mas   D.O. Pla de Bages.
 Arnau Oller

Procedent d’una vinya de 13,72ha. en pendent suau i sòls franc-argilosos. Cupatge de Merlot i Picapoll negre.













Celler Abadal     D.O. Pla de Bages.
Abadal 3.9

Aquest vi surt d’una vinya de Cabernet Sauvignon de 6,10ha. envoltada de boscos i plantes aromàtiques amb sòls de pedra calcària sobre argila vermella.