30 de gen. 2019

Els cellers que integren Corpinnat es donen de baixa de la DOCava



Avui, publiquem directament el comunicat de premsa que ens han fet arribar els integrants de Corpinnat.


Les primeres ampolles de vi escumós amb la marca col·lectiva CORPINNAT sortiran al mercat aquesta primavera

o Els nou cellers que integren la marca han formalitzat avui la baixa de la DO Cava davant la falta de consens amb el Consell Regulador per permetre la convivència de les dues marques a l’etiqueta.

Sant Sadurní d’Anoia, 30 de gener de 2019.- La marca col·lectiva de la Unió Europea CORPINNAT de Vins Escumosos de Qualitat arribarà al mercat aquesta pròxima primavera amb la comercialització de les primeres ampolles que incorporaran en l’etiquetatge el distintiu de la marca que, de moment, agrupa nou cellers del Penedès: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.

Els nou cellers que avui integren la marca col·lectiva CORPINNAT han presentat amb data d’avui la baixa com a elaboradors de cava al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava després de mesos de converses per intentar trobar una fórmula que permeti la convivència de la marca col·lectiva CORPINNAT dintre d’aquesta DO. Malgrat les intenses negociacions entre l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) i la DO Cava, no ha estat possible arribar a una solució satisfactòria per ambdues parts, i els cellers associats a CORPINNAT s’han vist forçats a abandonar la DO tot i que van crear la marca amb la clara voluntat de conviure dintre del Cava. La darrera proposta d’integració que el Consell Regulador ha posat sobre la taula és inassumible per part de CORPINNAT, ja que exigeix una sèrie de renúncies que qüestionen la pròpia naturalesa de la marca col·lectiva, com ara la delimitació territorial, el reglament d’ús o els controls de qualitat externs.

Compromís de futur

Les converses entre CORPINNAT i la DO Cava, especialment amb la nova junta sorgida de les eleccions de l’estiu passat, han estat constructives per al conjunt del sector i fruit d’això el Consell Regulador ha incorporat en el seu ideari la possibilitat de zonificar en un futur dintre dels límits de la Denominació d’Origen.

CORPINNAT aplaudeix i valora que el Consell hagi fet aquest pas que pot ajudar a fer evolucionar el cava. De fet, l’AVEC ha defensat en tot moment la proposta que tots els territoris que engloba la DO tinguin la possibilitat d’expressar les seves singularitats quan es presentin al mercat. L’AVEC, però, lamenta que la DO Cava no permeti la convivència de les marques Cava i CORPINNAT en una mateixa etiqueta. Aquesta convivència era possible fins que la DO Cava va aprovar una modificació de reglament en el darrer ple de la Junta sortint (28.08.2018) per fer- ho, precisament, incompatible.

El projecte CORPINNAT no tan sols és una garantia d’origen, sinó que representa també una aposta per defensar la singularitat del territori i les varietats dintre de l’oferta internacional de vins escumosos. Tanmateix, CORPINNAT pretén potenciar l’excel·lència dels vins escumosos elaborats al cor del Penedès amb un dels reglaments d’elaboració més exigents del món, que certifica els màxims estàndards de qualitat. CORPINNAT té com a missió impulsar i dinamitzar tot el sector en termes de prestigi i posicionament, un objectiu perfectament compatible amb el Cava. No obstant això, des del Consell Regulador de la DO Cava no s’ha entès d’aquesta manera.

Per aquest motiu, i davant la impossibilitat de trobar, en el context actual, una solució que permeti aquesta convivència, i sense tancar cap porta al futur, CORPINNAT enceta una nova etapa amb el compromís de continuar treballant pel bé del conjunt del sector, a favor de la pagesia com a motor de canvi i transformació i amb l’objectiu de posicionar els grans vins escumosos que s’elaboren al cor del Penedès entre els millors del món. Tanmateix, i davant la nova situació no prevista fora de la DO Cava, CORPINNAT obre un període de reflexió per encarar aquesta nova etapa.

Dintre dels requisits de més exigència de CORPINNAT destaquen l’obligatorietat de treballar amb raïm 100% ecològic i collit a mà, criances mínimes de 18 mesos, la incorporació del viticultor en la cadena de valor i la garantia que el 100% del procés de vinificació es fa a la propietat.