Celler Albet i Noya
Clàssic Penedès
Hi ha una
frase que diu que l'acció que una papallona mogui les ales a Catalunya fa que a
l'altra punta del món passi una cosa o una altra.
Això es
coneix com a efecte papallona. Potser és un pèl exagerat aquesta
"dita" però en realitat és ben cert que allò que passa a un cantó del
món té repercussió a l'altra punta.
En aquest
cas, el moviment d'aquesta papallona que surt a l'etiqueta de l'ampolla i que
té per nom Hipparchia fidia el que ens ha de causar és una sensació agradable en el moment que ens
mullem els llavis amb aquest escumós.
Efecte Ancestral és un escumós elaborat
amb el mètode ancestral, monovarietal de Xarel·lo, varietat tradicional del
Penedès.
Per si us
pregunteu que vol dir que és un escumós elaborat amb el mètode ancestral, ara
us faig cinc cèntims.
El mètode més
conegut per elaborar escumosos és el que coneixem amb el nom de Tradicional o Champanoise. Aquest consisteix amb fer una primera fermentació en dipòsit d'acer
inoxidable o bé amb bóta, posteriorment aquest vi s'embotella i se li afegeix
una petita quantitat de sucre o most abans de tapar-se i passar a fer la
criança a les caves. En aquella ampolla, els llevats iniciaran una segona
fermentació, ara ja dins de l'ampolla. Aniran de mica en mica transformant
aquests sucres en alcohol i anhídrid carbònic (CO₂) les famoses bombolles.
Aquest és a
grans trets l'explicació de com es realitza el mètode Champanoise, però a diferència d'aquest, el mètode Ancestral, que és el que s'ha
utilitzat per fer aquest escumós, té un altre procediment. La diferència rau en
el fet que en aquest cas el que es fa és embotellar el "vi" a mitja
fermentació, amb això el que aconseguim és tenir dins l'ampolla un
"vi" amb certa graduació però que encara té sucre natural procedent
del mateix raïm. A partir d'aquí torna a passar el mateix que amb el cas
anterior, els llevats tornen a arrencar una fermentació i transformant aquests
sucres en alcohol i anhídrid carbònic (CO₂). Tot i fer-ho d'una manera diferent , tornem a tenir les famoses bombolles, un vi escumós Brut Nature.
Però parlem
de l'Efecte papallona Ancestral. És un escumós que en la seva elaboració
s'utilitzen només llevats naturals i a més no se li afegeixen sulfits en cap
moment del seu procés. Anyada 2015 i té més de 40 mesos de criança en rima. El
raïm de Xarel·lo amb el qual s'ha elaborat provenen de petites terrasses
localitzades a la finca de Can Milà de la roca (Subzona muntanyes d'Ordal). Són
finques amb un terrer extremadament calcari que aporten molta personalitat.
És un escumós d'un color groc palla on ràpidament s'aprecien aromes de poma golden, anisats de fonoll sec,
notes de llevats i subtils cítrics de maria lluïsa. A la boca les bombolles acaricien
tot el paladar deixant una agradable sensació i un final un atractiu punt
amarg.
Si per poder gaudir d'aquestes bombolles cal que les papallones moguin
les seves ales, que no parin.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada