13 de nov. 2013

Furvus 2009


D.O. Montsant

De bonic color grana, net i amb una llàgrima gruixuda i lenta.
Aquest vi ens atrapa rapidament amb un gran ventall d’elegants i envolvents aromes. D’inici una combinació de fruita vermella madura, on destaquen les maduixes, móres, prunes, groselles i cireres de marrampinyo.
Tot seguit s’expressen d’altres aromes, minerals, regalèssia vermella, cacau, caramel de cafè, fulles seques, especiats ( pebre, llorer), fusta noble i roses vermelles seques.  
Té una entrada en boca sensual, ràpida amplitud i contundència amb un pas vellutat. Equilibri perfecte de sensacions. Tanins madurs. Un final agradable i llarg que ens recorda la potent fruitositat en aquest cas les cireres madures.




Mazoni ::El dubte::


Carles Xuriguera




::Que és per a tu el vi?



El vi és bellesa i ens parla directament de les persones que el fan. I ens parla, sobretot, del territori. Com més lligat estiguin aquestes persones amb el territori i el treballin amb respecte i pràcticament veneració, més bell i millor serà el vi. El vi acaba siguen un mateix, i un mateix acaba siguen d’un lloc. 



::De quina manera et vas començar a interessar pel món del vi.

Vinc d’una família vinculada a la terra. I a casa, el vi, era un element més de la nostra quotidianitat, com l’aviram, els conills, els porcs, l’hort i la vinya. Va existir un temps que, encara que no treballessis de pagès, una casa tenia un vincle directe amb la terra (i amb el mar, salant les mateixes anxoves, per exemple). A casa, com en moltes cases, ens fèiem el vi – dolentíssim per cert- aquesta tradició familiar m’ha ajudat, com a primer pas, a interessar-me pel vi. 



::El moment més curiós viscut al voltant del món del vi... 



Aquest hivern després de passar-nos quatre dies plantant a mà una garnatxa blanca al Montgrí, cap al final de la tarda em vaig girar i veure a tota la família, inclosa la meva filla de 12 anys, mirant-se el que havíem fet entre tots. Em vaig emocionar. Plorava davant d’un cep. Havíem replantat una vinya que ja era del meu avi i que feia 50 anys que no s’hi feia res. El vi m’ha ajudat a redescobrir un terreny on jo ja  jugava de petit i que conec pam a pam. Un fet tan bàsic, tan poc líric com treballar la terra et pot transformar i fer créixer com a persona. Això és curiós. 


::Quina és la teva/es DO catalana preferida?



Sóc de l’Empordà, per tant... Ara bé, a la DO Pla de Bages hi he fet amics i amb raïm de Castellgalí hem elaborat l’Assaig 2012, el nostre primer vi. I ho hem fet al celler de Caves Artium d’Artés, a qui estem molt agraïts per saber-nos interpretar i escoltar-nos en les nostres no sempre encertades voluntats. A part d’això, juntament amb en Fel Faixedas, som confrares d’honor d’aquesta DO. En sóc molt del Pla del Bages. Per cert, visca el Picapoll del Bages!


::Ets de mono varietals o cupatges?

Mono varietals. Però també m’agrada la idea d’un cupatge fet a la mateixa vinya. És clar que un cupatge ben explicat no el deixo de banda. En fi... 



::Quina és la teva varietat preferida?



Garnatxes, aquí. Pinot Noir, allà. Riesling, més amunt. 



::A l’hora d’escollir un vi t’interessa saber si és de producció Ecològica?

Sí. És important per mi. I si treballa amb biodinàmica encara més.

::Per cert, creus que el món vi és tancat?

Les persones poden ser tancades, el vi... si és tancat, es decanta, deixem que s’obri, li donem temps. Jo m’acosto amb les persones obertes i que no veuen problemes – que no vol dir dificultats -, que fan la vida fàcil... la resta... pobra gent.



::Un vi, una cançó i la imatge que et ve al cap…

El Teixar de bodegues Domènech i l’abraçada que em va fer en Joan Ignasi quan ens vam conèixer. La mirada de l’Olivia Bayés parlant-me del Clos Abella. La saviesa d’en Joan Gómez Pallarès per la gestió que fa de la ignorància.
La força de voluntat dels autors de la guia de vins de Catalunya. 
L’elegància, saber estar, simpatia, maneres de l’Anna Vicens.
I la pedra calcària del Montgrí. Tot això mentre sona Downtown Train de Tom Waits.



5 de set. 2013


:: Que és per a tu el vi? 

És una font de plaer que, a més, et permet interpretar la terra on ha nascut, el clima amb què ha crescut, i la persona que l'ha fet.


:: De quina manera et vas començar a interessar pel món del vi? 

Per intuïció personal. En un moment determinat vaig intuir que el món del vi podia ser, a més d'una font de plaer, un món insondable de coneixements i sensacions. M'hi vaig començar a interessar...i se'm va obrir una porta que, un cop la traspasses, ja només pots anar endavant.


:: El moment més curiós viscut a l'entorn del món del vi. 

Cada vegada que m'adono que un vi fet amb el mateix raïm, en un mateix terreny, per un mateix elaborador, i de la mateixa manera, és completament diferent del de l'anyada següent, perquè les condicions en què s'ha creat també ho han estat.


:: Quina és la teva DO catalana preferida?

No tinc una D.O. catalana preferida. Crec que hi ha D.O's amb personalitat més fàcilment reconeixible en la major part dels vins que en surten, però trobo que hi ha grans vins a quasi totes les D.O's catalanes.


:: Ets de mono-varietals o cupatges?

Crec que els mono varietals, si estan ben fets, poden facilitar una mica més l'aprenentatge, però, agradar-me, m'agraden tant els uns com els altres.


:: Quina és la teva varietat preferida?

Ostres, doncs també se'm fa difícil de dir. Entre les blanques un bon xarel·lo, on un bon chardonnay, o un bon riesling encara que aquesta varietat té dificultats al nostre país.
I entre les negres, probablement una bona Garnatxa, o un Pinot noir, encara que a aquesta darrera li passa com al Riesling. Però fíxa't que sempre he posat "un bon" al davant.


:A l'hora d'escollir un vi t'interessa saber si és de producció Ecològica?

Sí, m'interessa, però no deixaria de tastar-lo perquè no ho fos.


:: Per cert, creus que el món del vi es tancat?

No, en general, no. Crec que, si un mostra interès sincer, la gent del vi t'acull sempre molt bé.


:: Un vi, una cançó i la imatge que et ve al cap...

Un riesling, en un dia de primavera o d'estiu, al moment que comença a caure el sol de la tarda, davant d'un paisatge de muntanya.




15 de jul. 2013

Auditori 2010


D.O. Montsant


Aquest mono-varietat de garnatxa negre te un color atractiu, intens, de cireres madures i amb un rivet violaci. Una llàgrima lenta amb caiguda lenta.
Al nas és intens, encisador, una suma d'aromes de fruites vermelles madures, prunes vermelles, cireres, móres i confitura de nabius. Tocs làctics, torrats, espècies, pebres i pedra seca. 
A la boca, frescura amb bona acidesa. La fruita torna a reivindicar-se. Un pas per boca vellutat, envolven i dens deixa un post-gust llarg i molt elegant. 





Beth :: Tots els Botons::



29 de maig 2013


:: Que és per a tu el vi? 

Jo sempre dic que el món del vi és molt semblant al món de l'espectacle: hi tenen una presència molt important les sensacions, la feina, la preparació, l'estudi.... I al final, l'èxit no depèn directament de la teva feina, s'hi troben altres factors com: que agradi al públic, que faci bon temps, que sigui especial, ...


:: De quina manera et vas començar a interessar pel món del vi? 

Sempre ha estat present a la meva vida. A casa dels meus pares sempre es bevia bon vi, es treia cava per brindar i ha format part de la meva cultura. Quan vaig començar en el món de la comunicació, vaig tenir l'oportunitat de conèixer més d'a prop gent que s'hi dedicava i em va començar a apassionar.


:: El moment més curiós viscut a l'entorn del món del vi. 

Recordo amb especial "shock" el primer dia que vaig tenir l'oportunitat d'obrir una ampolla de Pingus. El sopar perfecte, el moment ideal... i quan arriba l'hora de portar-lo a taula, rellisco i em va caure al terra!. No et pots imaginar el moment!! No en vaig poder aprofitar res... Va ser l'inici d'una gran amistat entre els Pingus i jo (riure)


:: Quina és la teva DO catalana preferida?

Com a bon tarragoní, les meves DO favorites (no podria quedar-me només amb una) són les que m'han envoltat des que soc petit: Conca de Barberà, Montsant, Priorat, Terra Alta o Tarragona són les meves DO de referència.


:: Ets de mono-varietals o cupatges?

Cada moment té un vi diferent. Hi ha vegades que opto per una bona ampolla de sirà o una garnatxa centenària i d'altres que el cupatge és la millor companyia. És meravellós aprendre a distingir el que cada varietat et dona.


:: Quina és la teva varietat preferida?

Com et comentava, cada varietat té el seu moment. Un sopar romàntic amb Pinot Noir o un aperitiu amb xampagne o unes postres amb un Riesling dolç o un Sauternes...No acabaria mai!


:: A l'hora d'escollir un vi t'interessa saber si és de producció Ecològica?

M'interessa i m'agrada saber què hi ha darrera de cada vi. Crec que una bona producció Ecològica diu molt de com es la gent que ha fet aquest vi. Com el tracten, el desenvolupament... resulta força interessant la seva producció.


:: Per cert, creus que el món del vi es tancat?

Una mica. Crec que un dels exercicis o dels reptes més importants que queda per fer en el món del vi és socialitzar-lo més encara. És un món present a la nostra cultura mediterrània i sembla que no acaba d'arrelar entre els joves, que continuen optant per les cerveses o el "calimotxo". He pogut comprovar que quan la gent "rasca" una mica en el món del vi, el segueixen i s'interessen.


:: Un vi, una cançó i la imatge que et ve al cap...

Et diré Josep Foraster trepat del 2011, que va ser considerat com un dels vins memorables, segons el New York Times, i a més el fa el meu amic Ricard Sebastià. La cançó que l'acompanyaria seria "Mediterraneo" de Serrat i la imatge uns nens corrent per una vinya.


21 de maig 2013

Arrels del vi, una fira amb encant.




Passegem per la via Verda que uneix l'Escala i Sant Martí d'Empúries. Entre dunes de sorra fina, pins inclinats per l'efecte del vent i vegetació esquitxada pel color rogenc de les roselles. La diversitat del cant dels ocells, el xiuxiueig del vent i la remor del trencar de les onades. 
La mar Mediterrània  mostra tota la seva elegància, aigües cristal·lines que van veure com fa milers d'anys, de l'antiga Grècia arribaren nous colonitzadors, i amb la seva cultura van posar els fonaments (amb permís dels Ibers) del que avui dia és el nostre País.
A pocs metres de les ruïnes d'Empúries i amb una panoràmica perfecte del golf de Roses, Sant Martí d'Empúries, una petita població plena d'història és l'amfitriona de la Fira Arrels del Vi que any darrera any reuneix una pila de cellers de la D.O.Empordà.
5 carrerons formen el poble, cases de pedra engalanades amb rosers, buganvilles, bignònies i xiprers. Racons de postal, i una placeta on s'alça l'església. És aquí en l'únic racó possible on copes de vi, grups d'amics, comentaris, garnatxa blanca, gris, roja i negre, festa, música de jazz, carinyenes, nens corrent... es fusionen durant un cap de setmana fent d'aquesta fira quelcom d'especial.



16 de maig 2013

Bonfill 2007


D.O. Empordà

De color cirera madura amb reflex grana, una bona intensitat de color  i una llàgrima abundant, gruixuda i lenta. Final d'ampolla amb pòsits degut a la seva poca filtració.

Vi negre amb nas refrescant, balsàmic, eucaliptus, espècies, llaurer i  tocs de capsa de cigars (tabac). Cireres, mores, nabius amb melmelada i un record de préssec madurs. Tot amanit amb sensacions de mineralitat.
A la boca es mostra amb personalitat, molta mineralitat, cacau, torrats i tornen a aparèixer les fruites abans esmentades, recalcant el préssec madur. 
Pas per boca envolvent i vellutat amb uns tanins madurs que el fan afable tot deixant un post-gust mig-llarg molt agradable.




Roger Mas ::Preludi::


11 de maig 2013

Masroig vi solidari


Per 3er. Any consecuitu, els set cellers del Masroig aporten el seu producte a l’Obra Social Sant Joan de Déu per la recerca en càncer infanil.





De la mateixa manera  que la vinya estén les seves arrels amb força, lluitant contra els sòls més durs, tot buscant aliment per després oferir el millor d'aquella terra en forma de fruït, el poble, s'ha fet seva aquesta filosofia i ha creat una malla d'arrels fortes i solidàries.

Tot això es veu reflectit a La fira del vi solidari del Masroig. Demostració de com un poble, una societat unida pot fer molt.

A l'acte de presentació del Masroig vi solidari, Joan Asens ( enòleg, impulsor del celler Orto vins i un dels responsables de la Fira) ens ha explicat que aquest dia és una festa solidaria de tot un poble. Tot comença amb l'elaboració d'un vi en comú per part de tots els celler de la vila. Aquest any 1500 ampolles esperen compradors a un preu més que raonable, 10 euros. Tota la seva elaboració ha sigut mitjançant aportacions. Els cellers el vi, el disseny de les etiquetes (que portaran dibuixos dels nens hospitalitzats afectats per la malaltia i els infants de les escoles del Priorat) fet per la gent d'Atipus, l'etiqueta (Vidal Armadans), les càpsules (Cavatap), els taps (Cork Supply) i les ampolles (Emili Castells).
A part del vi que ja el tenim per part dels cellers, el former ofereix pastes i pa, els veïns fan pastissets, un altre porta l'oli, l'altre els tomàquets, el de la cansaladeria l'embotit...com veieu tothom suma i s'implica per aconseguir la màxima recaptació possible.


Aquest any a més a més,  l'acte te com a padrins l'Empar Moliner i en Quim Vila que han mostrat tot el seu suport i estima per la iniciativa.
Moltes vegades parlem de que el vi forma part de la nostra cultura, que és una cosa molt arrelada al nostra País. Amb accions com aquestes es deixa clar que tot això te uns fonaments
Doncs això, que tothom reservi el dissabte 8 de juny per anar al Masroig a gaudir dels vins dels cellers del poble entre música en directe, tastar productes dels comerços de la vila  i el més important, donar suport a la lluita contra el càncer infantil que es realitza des de l'hospital de Sant Joan de Déu.

“No esperem el blat
sense haver sembrat,
no esperem que l'arbre doni fruits sense podar-lo;
l'hem de treballar,
l'hem d'anar a regar,
encara que l'ossada ens faci mal.

No somnien passats
que el vent s'ha emportat.
Una flor d'avui es marceix just a l'endemà.
Cal que neixin flors a cada instant. “

                                        “Lluis Llach”

Cellers participants:

Orto vins
Coca i Fitó
Dit Celler
Cellers Can Blau
El Vi a Punt
Celler el Masroig
Mas de l'Abundància

Per aquells que no puguin assistir a la festa, hi haurà ampolles disponibles per comprar online a través de:



22 d’abr. 2013

Amor Berdié


DO Cava

Aquest  cava és un cupatge de les tres varietats típiques, macabeu, xarel·lo i parellada amb un toc de garnatxa negra que li aporta  una tonalitat rosadeta tímida.
Aromàticament parlant, trobem d’entrada fruita blanca, poma, pera, maduixetes silvestres i pell de mandarina.  De fons es noten tot un seguit d’olors característiques de la serralada mediterrània, farigola, fonoll,  te de roca, pinassa…aquestes, son un fil conductor de tots els caves Berdié. A més, trobem balsàmics, pebre rosa, espígol, flor de llimoner, subtilesa de violetes i infusió d’hibiscus.
A la boca te una frescura i un carbònic agradable, es pot destacar els records de gerds i de caramel de violetes. Final amb cremositat plena de tot allò que amb el seu tast  hem anat descobrint.





Bulma :: Abril ::