4 de febr. 2015

Ecològics, biodinàmics…parlem!


 
Imatges fetes a Can Credo.

Dins de les darreres Estadístiques del sector ecològic a Catalunya 2000 – 2011 podem veure que la superfície en agricultura ecològica és de més de 92mil Ha. això sumat a les 56mil Ha. de prats, pastures i farratge eco. fan un total aproximat de 150mil Ha. de conreus ecològics a Catalunya.
Pel que fa al sector de la vinya s’apunta que amb un 27% ( 5316Ha.) és el principal conreu ecològic de Catalunya, seguit de l’olivera amb el 23%. Ens centrem amb la vinya.
En un any, del 2010 al 2011 el percentatge va pujar amb un +15.62% un increment significatiu. Aquests es pot reflectir amb l’augment de celler i elaboradors que any darrere any van presentant vins ecològics.
Després d’aquest llistat de dades, voldria fer cinc cèntims del boom, el present i el futur dels vins ecològics i biodinàmics.
De ben segur que les properes estadístiques, aquests números es dispararan encara més. Però perquè?
Queda clar que els vins elaborats de forma ecològica estan augmentant d’una forma important. No és una notícia nova, si un es fixa amb les ampolles que trobem en el mercat son cada cop més les que llueixen el certificat CCPE referit a (vi ecològic) i d’altres fins i tot el Demeter (com a vi biodinàmic).
També hi ha elaboradors que tot i fer agricultura ecològica i biodinàmica no posen res a les seves etiquetes doncs diuen que s’està utilitzant com a reclam, una moda de la qual no volen participar.
Ben cert és que des d'alguns mercats del nord d’Europa el fet que el producte tingui el segell d’ecològic és un motiu més per a la seva compra i posterior consum.
Sigui pel que sigui, quan parles amb els elaboradors et diuen que si no produeixen en ecològic, estan en procés.
És per tot això que penso que cal de mica en mica explicar a la gent i consumidors que significa la frase que porten moltes ampolles “conté sulfits”, que vol dir que un vi està elaborat d’una forma ecològica, que hi ha darrere d’això, que és un cultiu biodinàmic, quins tractaments no químics s’apliquen a les vinyes, infusions de plantes ( cua de cavall, ortigues, dent de lleó, camamilla…), adobs orgànics, poda dels ceps i tractaments depenen del cicle de la lluna… l’interès creix molt ràpid i el consumidor vol saber.
Moda o no és una realitat i si es fa bé, bo per a tothom. Parlo des d’el punt de vista mediambiental, el fet de realitzar tractaments no agressius pel medi és tot un guany i això s’ha de valorar positivament.

Però quan parlem de vins ecològics, biodinàmics i naturals hi ha opinions de tots colors.
Cert és que aromes i gustos moltes vegades varien, això és nou i s’haurà de veure com reacciona el consumidor. He escoltat a vegades que hi ha vins eco o bio que no hi ha qui se’ls begui, que no tot si val. Segurament tenen raó, de la mateixa manera que hi ha vins fets d’una manera fora d’aquests formats que tampoc tenen un mínim de qualitat. Cal respectar el treball de la persona que es guanya la vida fent aquest producte, tothom és lliure de fer el que vulgui sempre i quan com a tot aliment que es posa a la venda suposadament tingui els seus controls. Mercat i el consumidor posarà a cadascú al seu lloc com sempre a passat.
El temps dirà que passa amb aquests vins, potser d'aquí a uns anys les minories seran els productors no ecològics, no ho se. Cal parlar, conèixer, que hi hagi claredat, i que tot es faci bé, pel bé del vi català. Que en penseu?

1 comentari :

el taller de cuina ha dit...

Caldrà veure si queda en una moda passatgera o va arrelant com un tret distintiu del vi català. Crec que el que no tingui prou qualitat té els dies comptats per molt eco o biodinàmic, però també s'estan fent coses molt ben fetes. Temps al temps.
Per cert, no coneixia el teu blog i m'ha encantat!