20 de set. 2015

L'encís que colpeja.El Celler AT Roca conduit pel binomi Agustí Pare i fill ha presentat un nou projecte anomenat “Cop deCor”, el primer vi destinat a benefici de la fundació Vi per Vida.
Ens resumeixen la seva filosofia en una frase, -“els vins són el reflex del nostre paisatge”. El territori, les varietats autòctones i les persones que l’habiten, són els pilars d’una estructura que van aixecant dia a dia.

D’una emoció profunda, un enamorament instantani o una fiblada inesperada que pot produir una cançó, un petó, sorgeix el vi Cop de Cor.

L’inici del tot es produeix amb l’encís per una vinya singular de Macabeu anomenada Novelles amb una llarga història darrera.

“A partir dels sarments d'una vinya vella de Macabeu plantada a principis del s.XX, just després de la Fil·loxera, l'any 1967 la pubilla de Cal Marsal de Can Benet de la Prua, Titil, planta amb peu de Rupestris a la finca familiar 865 mallols en un matollar rodejat de bosc que bateja amb el nom de Vinya Novelles, un terreny de margues arenoses de caràcter calcari, amb aspecte marí i una alta pedregositat on mai hi havia hagut conreu.

Quasi tres dècades més tard la generació de la seva filla Isabel pren la decisió d'apostar per l'agricultura ecològica, convertint les parcel·les de la finca en unes de les primeres del Penedès conduïdes sota aquesta forma d'entendre i viure l'entorn.

Degut a la baixada de producció, però, les velles vinyes plantades per la mare deixen de donar rendibilitat i uns quants anys més tard són arrencades i substituïdes per d'altres de més joves.

La vinya "Novelles" és l'única, però, que resta a la finca i que encara avui en dia segueix sent molt més que una simple vinya: és l'orgull de dues generacions de dones amb una fe cega en una feina i un món que, històricament, només hi tenien cabuda els homes.

Possiblement és aquesta delicadesa i sensibilitat cap a l'entorn la que han volgut capturar i encabir dins una ampolla”.

 I com és Cop de Cor?

“Un vi únic que parla de la nostra terra, la nostra història i la nostra gent”.

Elaborat amb els llevats propis de l’entorn, mostra clara de voler capturar el territori al 100%. Un premsat amb la rapa i una posterior maceració pel·licular de 5 hores. Fermentació controlada en bótes de 300l. de roure francès blanc. Diversos "battonage" a la setmana per tal de posar els llevats en suspensió i un cop acabada la fermentació a una criança de 8 mesos cuidant sempre cada moviment, tenint en compte els cicles lunars.

Brillant, amb un color groc de palla, reflexos daurats  d’or nou i una llàgrima abundant.

Al nas és fresc i fruitat, aroma de pera, poma verda i albercoc sobre un fons especiat i torrat de vainilles i brioix (imagineu un braç de nata i crema torrada). Tocs florals de mareselva (lonicera) i cotó.

A la boca mostra una personalitat agradable, bona acidesa, volum, golós i ben estructurat. Aromes terciaris del pas per bota, vainilla lleugerament fumada. Final llarg amb una lleugera amargor de frescor que es fon amb notes especiades.

“El primer Cop de cor és, però, més que paraules: és la demostració que un vi pot ser elegant i fresc al mateix temps que complex i golós”.

D.O Penedès. Vi ecològic.

Per arrodonir el projecte, AT Roca ha decidit que el benefici d’aquest vi anirà destinat a la Fundació Vi Per Vida.
Fundació sense ànim de lucre que té com a objectiu recaptar fons per a la recerca en el creixement i la metàstasi del càncer mitjançant activitats solidàries relacionades amb el món del vi, sensibilitzant així, a la ciutadania a favor de la investigació.

Impulsa actes com ara “Tastos Solidaris” per recollir fons destinats a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) on es desenvolupen projectes avalats pel Dr. Joan Massagué, capdavanter mundial en l'estudi de la metàstasi.