19 de jul. 2017

Ja són una realitat els primers 12 caves amb la nova categoria CAVA DE PARATGE QUALIFICAT


Ara fa poc més d'un any el Consell Regulador del Cava va presentar la creació d'una nova categoria a l'hora de classificar els caves per "fer justícia de la qualitat del producte". Aquesta categoria prèmium va néixer amb la intenció d'inclourà aquells caves elaborats amb raïm procedents d'un paratge determinat com excepcional per les seves condicions climatològiques o geològiques.

 Entre altres aspectes els requisits que han de complir aquests caves són:

-Una edat mínima de la vinya de 10 anys
-Un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea
-Verema manual.
-Vinificació a la propietat
-Rendiment d'extracció màxima per hectàrea de 48 hectolitres
-Qualificació del vi base
-Criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos
-Traçabilitat integral des de la vinya fins a la seva comercialització
-Elaboració tipus "brut" (Aquests caves podran contenir fins a 12 g/l de sucre afegit al final del procés d'elaboració).


Doncs amb aquestes “normes” el Consell Regulador del Cava ha treballat aquest temps fins a arribar a tenir un primer llistat dels caves/paratges que compleixen aquests requisits. Com veureu tots ells es troben a Catalunya, cosa que no ens pot estranyar i que reafirma novament la incongruència de mantenir zones on es pot elaborar aquest tipus d'escumós amb el segell DO Cava més enllà del territori català. Aquest llistat és el següent:Hem de felicitar a tots ells per la feina feta fins ara i encoratjar a què continuïn amb el mateix rigor i passió. Desitjo que aquesta llista es mantingui i creixi de mica en mica amb coherència i tenint en compte la llarga tradició d'elaboració d'aquest producte en un limitat espai territorial.

Fins ara a les ampolles per diferenciar els tipus de cava existents podíem trobar aquests segells acreditatius.
- CAVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 9 mesos.

- CAVA RESERVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 15 mesos. 
-CAVA GRAN RESERVA: Criança mínima de fermentació en ampolla 30 mesos

        
A partir d'ara també haurem de tenir en compte aquest altre.


-CAVA DE PARATGE QUALIFICAT: Criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos.

Una nova classificació que busca donar un prestigi al cava que amb diferents moments i per diferents accions realitzades per alguns actors del sector ha quedat un xic afectat. Esperem que serveixi per fer recuperar en l'àmbit mundial i del consumidor final la confiança amb d'aquest escumós.