31 de jul. 2017

Marfil vi blanc clàssic 2015


Celler Alella Vinícola
D.O. Alella

Avui toca parlar d'un clàssic, no només pel seu nom, també pel que representa. Conegut per ser "l'Alella Marfil per excel·lència" aquest vi representa la història dels vins que s'han fet en aquesta regió vinícola. La seva particular elaboració amb criances molt llargues en tines de fusta de grans volums, durant més de tres anys, feien que la Pansa blanca adquirís un personal i especial bouquet molt apreciat durant gran part del segle XX.
Els raïms de les vinyes més elevades, molt madurs, no acabaven totalment les fermentacions i  donanven lloc a un vi de tipus semi amb residuals de sucre d'uns 50 g/l.
Ara bé, amb el pas del temps i sobretot les tendències de mercat de les últimes dècades han influenciat gradualment en les tècniques de vinificació d'aquest vi, fent desaparèixer a poc a poc les llargues criances en fusta i disminuint la quantitat de sucres residuals fins a deixar-los en uns 7 g/l.
Avui dia aquest vi del Celler Alella Vinícola és la suma de *Pansa Blanca (60%) i Garnatxa Blanca (40%) procedents de cultiu ecològic.
-*La Pansa Blanca és la varietat blanca tradicional de la zona. Es diu que és l'adaptació de la varietat Xarel·lo al medi que l'envolta (el clima, tipus de sòl...).-
S'ha criat en inoxidable amb les mateixes mares des del mes de novembre fins a l'abril per donar-li untuositat, volum i millor evolució al pas del temps.
Un cop a la copa veureu el seu color groc pàl·lid amb reflexos verdosos, net, brillant i transparent. Aromes de cítrics, maria Lluïsa, melissa i cumquat. Afruitats de poma i pera dolça, florals de gessamí, herbes mediterrànies (farigola), anisats de fonoll i dolcencs melosos d'alisum. En boca presenta una frescor equilibrada amb el grau i els sucres residuals que li aporten un punt dolcenc agradable. Sabors que recorden les aromes trobades en el nas amb un final de gust intens i de recorregut mitjà.
-*És un vi de 13 graus-.
A l'hora de consumir-ho el servirem a una temperatura entre els 6 i 8 graus.