18 de nov. 2018

Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas "Segona Plenitud" 20 anys de criança el "nou" cava del celler Recaredo





Tot i les pluges seguides, intenses i fins i tot a estones torrencials, el passat dijous 15 de novembre vam poder arribar a can Recaredo on ens esperaven per a presentar-nos el darrer escumós del celler.

Un cop obertes les portes de les caves en Ton Mata ens convida a baixar les escales. Silenci, poca llum, la justa i temperatura i humitat constant. Ens endinsem pels diferents passadissos on a banda i banda un munt d'ampolles de cava reposen tranquil·lament. Passem per les diferents anyades del mític Turó d'en Mota i una mica més enllà dins d'una petita sala ens espera el "tresor", en forma d'ampolla de cava, que anàvem recercant.

El raïm d'aquest cava procedeix de la verema de 1996, però va ser embotellat l'any 1998, és per això que parlem de 244 mesos de criança o cosa que és el mateix 20 anys. Aquest escumós és una en tota regla, una forma de reivindicar que es poden fer caves de llarguíssimes criances si el producte inicial és l'idoni.

Arriba el moment esperat, l'obertura de l'ampolla. Aquesta acció es realitza amb molt de compte... Un esclat trenca el silenci, el suro abandona l'ampolla deixant lliure una petita sortida per on una ínfima part de l'any 1996 torna a interactuar amb el medi que l'envolta.

D'un cupatge de Xarel·lo en un 80% i la resta de Chardonnay sorgeix aquest cava brut nature (cal dir, que aquest serà el darrer producte del celler que durà aquesta varietat en una aposta decidida en donar prioritat a les varietats tradicionals del territori).
Sorprèn per la seva frescor, una bombolla subtil, bona acidesa, golós i un punt amarg final agradable. Aromaticament impressiona igualment, tocs de mel caramel de toffee, pell de llimona, pera i pinya sobre madurada, anisats de fonoll, flors de caps blancs, de lligabosc madures i acàcia.
Poder gaudir de moments com aquests és tot un plaer, indescriptible i simplement sensacional.

"Recaredo Segona Plenitud" 20 anys de criança és com ells mateixos diuen, un pas més – de tants que se n'han fet de 1924- cap a la definició de Recaredo. Un homenatge al temps i al territori però, sobretot, un tribut a les persones que estimen la seva professió i en gaudeixen amb la perspectiva de l'experiència, sempre de la discreció i la humilitat. Un homenatge a Josep i Antoni Mata Casanovas, segona generació de la família. Dedicats a l'elaboració de vi durant més de sis dècades.