24 de gen. 2019

Blanc de Gerisena


Celler Gerisena (Cooperativa Agrícola de Garriguella)
D.O. Empordà


De terres on la Tramuntana esculpeix el paisatge neix aquest Blanc de Gerisena. Un vi monovarietal de Garnatxa Blanca (Lledoner Blanc) procedent de vinyes de més de 50 anys situades a la muntanya i arrelades a un terrer de pissarrós. La producció no és gaire gran, unes 4000 ampolles de 75cl i 150 màgnums. De l'elaboració dir que es realitza una maceració pel·licular i una part del vi fa una criança en bótes noves de roure francès durant uns 4 mesos. En aquest, es realitza bastonatge* (Bâtonnage: Tècnica que consisteix a remoure amb l'ajuda d'un bastó el vi que reposa dins una bóta, amb la intenció que les mares dipositades al fons tornin a pujar i barrejar-se amb la part líquida. Aquesta acció es realitza buscant que el vi adquireixi una textura més grassa i aporti una sensació de més volum a la boca).
A la copa, aquest Lledoner blanc es mostra amb un color groc brillant. Aromaticament hi trobem molta presència floral, intens de caps blancs i flor d'acàcia. El caràcter mediterrani queda palès amb pinzellades d'olor de farigola i frescor cítrica de maria Lluïsa i melissa. Hi ha tocs fruitats de préssec, pruna groga i records de pell de llimona confitada. Tot això envoltat d'aromes procedents del seu pas per bota, torrats i vainilles. A la boca, tot i la frescor que s'espera procedent delsaromes cítrics té volum i és ampli, equilibrat (tot i els 13 graus) i força persistència.
Per a mi és un vi que em va sorprendre la primera vegada que vaig topar amb ell i que el tenia amagat en un calaix esperant ser explicat. Farà molt bona companyia a un pollastre farcit, un peix al forn o un filet Wellintong farcit de bolets.