Viticultors
de Can Sumoi
D.O. Penedès
D'una finca
agrícola datada de 1645 a uns 600 metres d'alçada, situada al Massís del Montmell
(serra de l'anomenat sistema Prelitoral que separa les comarques de l'Alt Camp
i el Baix Penedès on predominen els sòls calcaris) procedeix aquest vi.
Monovarietal de Xarel·lo (varietat blanca tradicional a la zona) que en el camí
de passar de raïm a vi realitza la seva fermentació alcohòlica en dipòsits d'inox. amb l'ajut de llevats indígenes de la vinya durant 17 dies.
A més i de
forma espontània fa l'anomenada fermentació malolàctica (Procés que consisteix
en la transformació de l'àcid màlic del vi, present a la polpa i no gaire
agradable al paladar, en àcid làctic, amb sensacions molt més comuns i fàcils
de degustar. Aquesta transformació la generen bacteris làctics existents de
forma natural a l'entorn o al mateix raïm). Amb aquest procés, el vi redueix
acidesa i tocs vegetals aconseguint una sensació més agradable en boca,
fruitada.
Per acabar-ho
d'arrodonir, durant tres mesos es realitza la "tècnica" del Bastonatge, que consisteix a remoure amb l'ajuda d'un bastó el vi amb la
intenció de fer pujar les mares que havien precipitat al fons del recipient. D'aquesta
manera es busca que el vi adquireixi sensacions grasses, de més volum i més
aromes.
Un cop acabat
aquest procés d'elaboració i per sortir al carrer, el celler ha escollit una
curiosa presentació; Ja no per l'etiqueta, correcta, sinó pel recipient. Ens
trobem amb una ampolla compacta, més baixa i ample del que estem acostumats a
veure i que ens recorda a algunes d'alguns vins de Porto i fins i tot a
aquelles que contenien rom a les pel·lícules de pirates. Una forma no gaire
vista per aquí i que el fa rapidament visible entre altres vins.
I dins
d'aquesta ampolla d'un màrqueting més que estudiat que hi trobem?
Doncs un vi
amb un color molt subtil i d'un grau alcohòlic igualment lleuger 11,5%.
Predominen els aromes varietals, flors blanques cítriques, tarongina (flor d'azahar), i de pittospurum. Algun record d'abèlia i frescor un punt seca procedent d'herbes mediterrànies com el fonoll
i la farigola. A més, destaca els fruitats de pera molt fàcils d'identificar. A
la boca es nota equilibrat, fresc i madur a la vegada, untuós i amb un volum
que el fa arribar a tots els racons del paladar. Finalment tornen els records
d'herbes mediterrànies.
Un vi amb el qual difícilment fallareu.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada