28 de maig 2018

CORPINNAT, la Marca Col·lectiva de la Unió Europea per distingir grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès


Fa poc més d’un mes naixia corpinnat, una Marca Col·lectiva de la Unió Europea impulsada pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló.


imatge Corpinnat

Aquest projecte neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès. Aquest projecte està obert a tots els cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dins de la delimitació territorial CORPINNAT que compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues.
Compromisos que estableix el reglament d’ús:

-Collita manual.

-Raïm ecològic certificat.

-Utilització de varietats històriques ­(posant un especial èmfasi en les autòctones).

-Vinificació íntegra a la propietat.

-Criances superiors a 18 mesos.

-Preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual.

-Compromís amb el rigor i l’autoexigència.


Però d’on surt el mot Corpinnat?

La paraula la componen dos conceptes: COR, el bressol on fa més de 130 anys van començar a bategar els primers vins escumosos de l’Estat espanyol: i PINNAT, que prové de l’arrel etimològica Pinnae que fa referència a l’origen del topònim Penedès, documentat al segle X com a Penetense. Aquest adjectiu llatí deriva de pinna, que signinfia penyal o roca i que aplicat al Penedès equival a territori rocallós. 



imatge Corpinnat

Quina és la delimitació territorial per a poder formar part de Corpinnat?

CORPINNAT comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. El territori CORPINNAT ha concentrat històricament la majoria de la producció del cava i altres vins escumosos de mètode tradicional.


imatge Corpinnat

Comprèn una zona compacta de 22.966 hectàrees de vinya que queda definida d’acord amb la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents. La superfície de vinya CORPINNAT representa el 61% de la superfície de plantació del Cava, que és de 37.706 hectàrees.

Aquesta nova marca serà visible a les ampolles a partir de l’1 d’octubre, serà llavorn quan els primers vins escumosos amb el distintiu CORPINNAT a l’etiqueta sortiran al mercat. El distintiu de la marca apareixerà al centre de l’etiqueta principal de l’ampolla perquè sigui fàcilment visible.

Per a més informació us adrecem directament a la web: