Fa poc més d’un mes naixia corpinnat, una Marca Col·lectiva de la Unió
Europea impulsada pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca
i Torelló.
Aquest
projecte neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del
Penedès. Aquest projecte està obert a tots els cellers elaboradors de vi
escumós que estiguin dins de la delimitació territorial CORPINNAT que
compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si
estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues.
Compromisos que estableix el reglament d’ús:
-Collita manual.
-Raïm ecològic certificat.
-Utilització de varietats històriques (posant
un especial èmfasi en les autòctones).
-Vinificació íntegra a la propietat.
-Criances superiors a 18 mesos.
-Preu mínim garantit al viticultor amb un
increment gradual.
-Compromís amb el rigor i l’autoexigència.
Però d’on surt el mot Corpinnat?
La paraula la componen
dos conceptes: COR, el bressol on fa més de 130 anys van començar a bategar els
primers vins escumosos de l’Estat espanyol: i PINNAT, que prové de l’arrel
etimològica Pinnae que fa referència a l’origen del topònim Penedès,
documentat al segle X com a Penetense. Aquest adjectiu llatí deriva de pinna,
que signinfia penyal o roca i que aplicat al Penedès equival a territori
rocallós.
imatge Corpinnat
Quina
és la delimitació territorial per a poder formar part de Corpinnat?
CORPINNAT
comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt
Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat—
on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han
cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. El
territori CORPINNAT ha concentrat històricament la majoria de la producció del
cava i altres vins escumosos de mètode tradicional.
imatge Corpinnat
Comprèn
una zona compacta de 22.966 hectàrees de vinya que queda definida d’acord amb la
depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents. La superfície de vinya
CORPINNAT representa el 61% de la superfície de plantació del Cava, que és de
37.706 hectàrees.
Aquesta nova marca serà visible a
les ampolles a partir de l’1 d’octubre, serà llavorn quan els primers vins
escumosos amb el distintiu CORPINNAT a l’etiqueta sortiran al mercat. El
distintiu de la marca apareixerà al centre de l’etiqueta principal de l’ampolla
perquè sigui fàcilment visible.
Per a més informació us adrecem
directament a la web:
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada