Sota l'imponent paret rocallosa de la Serra del Montsant, en un racó estratègic i envoltat d'una natura esclatant que
ens ha fet recordar aquelles primaveres de fa ja unes dècades, aguanta
impassible al temps la Cartoixa d'Escaladei.
En aquest espai singular i referent
del Priorat, la Vinícola del Priorat
ha presentat els 4 nous Vins de Vila,
un acte que s'emmarca dins dels actes del 10è aniversari de la fusió de les
cooperatives de Gratallops,
el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa que conformen Vinícola del Priorat
i que, a més, es troben celebrant el centenari de la seva fundació. Una posada
en escena que ha tingut l’acompanyament
de la música en directe del pianista Lluís
Capdevila, que ha interpretat diferents peces musicals per
cadascun dels vins (Alone, Smoothly, Miseri i The wheel “of life”).
Vinícola del Priorat és l'única cooperativa de la DOQ Priorat formada per productors pagesos que gestiona íntegrament
el procés de producció, elaboració i comercialització del vi. Formada per uns
140 socis productors, i amb un total de 210 hectàrees de vinya i 320 d'olivera,
els productors treballen vinyes de petites dimensions i amb una baixa producció
per cep. L'orografia del Priorat, el conreu en costers amb pendents que poden
arribar a superar el 30%, el sòl de llicorella i l'edat avançada de les vinyes
marquen l'excepcionalitat de les seves produccions.
Amb aquest potencial humà, de
territori, producte, identitat, tradició i d'estima per la seva feina naixen aquests 4 vins de vila, representatius de les 4
subzones que integren la Cooperativa Vinícola. Vins de Carinyenes i Garnatxes
negres que s'han empeltat d'uns terrers majoritaris de llicorelles i amb
pinzellades d'alguna parcel·la de panal.
La Vilella Baixa 2016 (100% Carinyena) 12 mesos de criança en bota de 500l.
Procedent de diferents parcel·les:
Vinya el Riuet de 1924, Vinya el Solar 1924, Vinya Porta 1945, La vinya 1900
Una Carinyena amb aromes de
cireres, fruita negra, florals de violetes i mineral. Madur, amb bona acidesa.
Sensació de vellut i elegant amb alguna inquietud que es resoldrà amb la seva estada a l'ampolla.
La Vilella Alta 2016 (Garnatxa Negra 70%,
Carinyena 30%) 12 mesos de criança en
bota de 500l.
Procedent de diferents parcel·les:
Vinya la Font 1944, Planes de Baix 1984, El Clot 1920.
Un cupatge més fresc, amb fruita vermella (móres, groselles, gerds), regalèssia, tocs
balsàmics de savina, encens i tabac. Glicèric en nas. Al tastar-ho es repeteixen les sensacions nasals, vi amb molt recorregut i nervi.
El Lloar 2016 (100% Carinyena) 12 mesos de criança en bota de 225l.
Procedent d'una sola parcel·la, La
vinya vella 1920.
Monovarietal amb tocs de fruita més
madura, melmelada de nabius i fruits vermells, mineral, especiats de pebre de Jamaica i balsàmics d'eucaliptus i Junípers. A la boca tot i ser encara un punt glicèric que s'anirà integrant a l'ampolla té un comportament elegant amb sensacions de vellut
de seda.
Gratallops 2016 (Carinyena 85%, Garnatxa Negra
15%) 12 mesos de criança en bota de 500l.
Procedent de dues parcel·les: Vinya
Mas Jove 1984, Mas d'en Claret 1940.
Aromes de fruita negra, nabius, especiats de pebre, clau i vainilles, anisats de fonoll i
balsàmics d'eucaliptus i romaní. Trobem uns tanins dolços a la boca, llarg i
amb molta presència final de la fruita.
4 vins, tots ells procedents de vinyes amb molta
història darrera i que acumulen l'esforç de moltes persones i famílies senceres.
Si teniu l'oportunitat de tastar-los no us ho penseu dues vegades, són
edicions molt limitades que rapidament s'esgotaran.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada