23 de nov. 2019

Efecte Ancestral

Celler Albet i Noya
Clàssic PenedèsHi ha una frase que diu que l'acció que una papallona mogui les ales a Catalunya fa que a l'altra punta del món passi una cosa o una altra.
Això es coneix com a efecte papallona. Potser és un pèl exagerat aquesta "dita" però en realitat és ben cert que allò que passa a un cantó del món té repercussió a l'altra punta.
En aquest cas, el moviment d'aquesta papallona que surt a l'etiqueta de l'ampolla i que té per nom Hipparchia fidia el que ens ha de causar és una sensació agradable en el moment que ens mullem els llavis amb aquest escumós.
Efecte Ancestral és un escumós elaborat amb el mètode ancestral, monovarietal de Xarel·lo, varietat tradicional del Penedès.
Per si us pregunteu que vol dir que és un escumós elaborat amb el mètode ancestral, ara us faig cinc cèntims.
El mètode més conegut per elaborar escumosos és el que coneixem amb el nom de Tradicional o Champanoise. Aquest consisteix amb fer una primera fermentació en dipòsit d'acer inoxidable o bé amb bóta, posteriorment aquest vi s'embotella i se li afegeix una petita quantitat de sucre o most abans de tapar-se i passar a fer la criança a les caves. En aquella ampolla, els llevats iniciaran una segona fermentació, ara ja dins de l'ampolla. Aniran de mica en mica transformant aquests sucres en alcohol i anhídrid carbònic (CO₂) les famoses bombolles.
Aquest és a grans trets l'explicació de com es realitza el mètode Champanoise, però a diferència d'aquest, el mètode Ancestral, que és el que s'ha utilitzat per fer aquest escumós, té un altre procediment. La diferència rau en el fet que en aquest cas el que es fa és embotellar el "vi" a mitja fermentació, amb això el que aconseguim és tenir dins l'ampolla un "vi" amb certa graduació però que encara té sucre natural procedent del mateix raïm. A partir d'aquí torna a passar el mateix que amb el cas anterior, els llevats tornen a arrencar una fermentació i transformant aquests sucres en alcohol i anhídrid carbònic (CO₂). Tot i fer-ho d'una manera diferent , tornem a tenir les famoses bombolles, un vi escumós Brut Nature.
Però parlem de l'Efecte papallona Ancestral. És un escumós que en la seva elaboració s'utilitzen només llevats naturals i a més no se li afegeixen sulfits en cap moment del seu procés. Anyada 2015 i té més de 40 mesos de criança en rima. El raïm de Xarel·lo amb el qual s'ha elaborat provenen de petites terrasses localitzades a la finca de Can Milà de la roca (Subzona muntanyes d'Ordal). Són finques amb un terrer extremadament calcari que aporten molta personalitat. 
És un escumós d'un color groc palla on ràpidament s'aprecien aromes de poma golden, anisats de fonoll sec, notes de llevats i subtils cítrics de maria lluïsa. A la boca les bombolles acaricien tot el paladar deixant una agradable sensació i un final un atractiu punt amarg. 
Si per poder gaudir d'aquestes bombolles cal que les papallones moguin les seves ales, que no parin.