8 de gen. 2015


Belén Segarra & vi rosat de garnatxa negre.

De la mateixa manera que d’un vi rosat de garnatxa  es pot dir que és fresc, golós, ple de fruitositat i en molts casos amb una personalitat que no deixa indiferent, les creacions de Belén Segarra es podrien descriure amb els mateixos adjectius.


Aquesta jove il.lustradora de Castelló ens introdueix amb les seves creacions, en un món on l’inocència i la dolçor imaginativa s’assocíen  amb fragilitat, una forta personalitat i punts de melancolia que arrodoneix amb petits contes.

Les seves il.lustracions son un barreja de color, natura, figures geomètriques, retats i d’altres detalls joganers comparables a la suma d’aromes i gustos de diferents fruitetes vermelles (maduixetes, gerds, mores…) que trobem en un vi i que confeccionen el seu bouquet.
Tal i com fa l’enòleg a l’hora de macerar les pells del raïm per aconseguir la tonalitat desitjada d’un vi, Belén Sagarra incorpora en molts dels seus personatges uns pómuls rosats més o menys pujats de color.
En tot moment juga a trobar l’equilibri amb una bona aportació de frescura. Potència i personalitat a l’hora que l’anem descubrint. Amb un record final interessant i sobretot desitjable. En poques paraules, amb ganes de fer un altra tastet de la seva obra.

Josep Sucarrats.




::Que és per a tu el vi?

No és només una beguda. Per a mi el vi és la terra i les persones que el fan, però amb el que més l'identifico és amb el menjar i la gent amb qui el comparteixo. Quan encertem un vi en un àpat o en qualsevol trobada d'amics, el vi passa a formar part del bon record.

::De quina manera et vas començar a interessar pel món del vi?

Vaig néixer en un celler. La meva família ha conreat vinyes des de fa segles. Sempre he vist la verema, he vist fer vi i he vist beure vi. De tota manera, no va ser fins entrats els 20 anys que vaig descobrir que el vi com a bona companyia a la taula.

::El moment més curiós viscut a l’entorn del món del vi...

Recordo, és clar, quan era petit i amb els meus germans aixafàvem el raïm amb els peus. Ara aquest procés ja està mecanitzat.

::Quina és la teva/es DO catalana preferida?

Quines ganes de comprometre'm! Jo he nascut a la DO Penedès, i estic enamorat de molts dels seus paisatges i dels nous vins que hi fan els petits cellers, més arrelats al territori, més singulars. També m'agraden uns quants cellers de la Terra Alta (que no ho tenen fàcil), l'actitud (i els resultats) de la DO Montsant i l'exemple de recuperació d'un territori vinícola que ha suposat la DO Pla de Bages.

::Ets de mono varietals o de cupatges?

Cal triar això? No m'hi guio mai. És cert que un mono varietal d'una varietat que no conegui em resulta molt curiós, però mai no em negaria a cupatges que donen resultats imprevistos.

::Quina és la teva varietat preferida?

Aquí seré clar i català: la garnatxa blanca, la que més reivindico i més em sorprèn positivament darrerament. M'hi sento identificat, segurament perquè pertany als paisatges que estimo.

::A l’hora d’escollir un vi t’interessa saber si és de producció ecològica?

No determina la meva elecció, però valoro el que suposa aquest factor.

::Per cert, creus que el món vi és tancat?

Si més no, a vegades ha estat una mica críptic. Ha parlat amb un llenguatge només compartit per connaisseurs, cosa que l'ha allunyat del gran públic, que s'ha sentit cohibit i aclaparat. I, si bé es fantàstic saber-ne molt, en el fons, el vi també és per gaudir-lo desacomplexadament.

::Un vi, una cançó i la imatge que et ve al cap (paisatge, objecte, etc...).

Una garnatxa blanca del Llenguadoc, assegut en una terrassa del port de Sète, un capvespre d'estiu, mentre sona "Le vin", de Georges Brassens.


Ada Parellada



::Que és per a tu el vi?

Per a mi el vi és compartir, és moment de descans, és història, és cultura i és vida. El vi és una part importantíssima de la nostra vida i, sobretot, de la nostra vida en comunitat.


::De quina manera et vas començar a interessar pel món del vi?

Sempre hi ha hagut vi a casa meva. La meva mare ens esperonava a tastar-ne. I ens “educava” a beure vi de manera conscient, cultural, com a part important de la nostra educació gustativa, i mai com a eina. La mare deia “el vi no s’ha de fer servir, s’ha de gaudir”, en el sentit que mai no havíem de beure per divertir-nos, ni per desinhibir-nos, sinó perquè és molt saborós i ideal per complementar un àpat de festa

::El moment més curiós viscut a l’entorn del món del vi...

L’anècdota també em remet a la meva mare. Era molt divertida. Quan érem molts a taula, ella considerava que no hi havia prou “serenor” ni prou “litúrgia” per degustar bons vins, però ella volia beure bon vi, de manera que tenia una estratègia: prop d’on seia ella hi havia una ampolla de Marqués de Riscal. I, per exemple, a la zona de la taula on sèiem el jovent (nosaltres som 7 germans i si hi havia cosins o amics ens ajuntàvem una multitud) també hi havia una ampolla de Marquès de Riscal....però reomplerta de vins més econòmics! Era la pera! D’aquesta manera tots bevíem el mateix, o ens semblava que bevíem el mateix....

::Quina és la teva/es DO catalana preferida?

El meu germà gran està casat amb una dona filla de Capçanes. Sempre han fet vi, i ara el meu nebot s’hi està dedicant. No tinc cap preferència de DO, perquè considero que totes tenen una personalitat i un reconeixement merescut, però arran del treball del meu nebot a Capçanes m’he aficionat moltíssim als MONTSANT.

::Ets de mono varietals o de cupatges?

Mai m’ha importat aquesta dada, de fet tot m’interessa. Sobretot m’interessa el relat, les històries i les propostes conceptuals dels elaboradors, més enllà de si s’han decidit per monovarietal o per un cupatge.

::Quina és la teva varietat preferida? 

La Parellada!! És broma, perquè precisament la Parellada és una varietat molt suau, i jo no ho sóc gaire! Per a mi, un ull de llebre sempre és una aposta segura. Potser és la varietat que més identifico. També m’agrada molt el syrah, tot i que ara segur que ja està passat de moda...perquè amb això de les varietats hi influeixen molt les modes, i de cop agrada més una varietat que d’altra perquè se’n parla més i té més bona fama.

::A l’hora d’escollir un vi t’interessa saber si és de producció ecològica? 

No gaire....


::Per cert, creus que el món vi és tancat?

No tinc aquesta percepció. Potser una mica snob sí que és, amb tots els atributs que hi descobreixen a cada glop, però a mida que em faig gran, i potser per això, tant m’és si no hi sé trobar el perfum d’anís de marge. Bec el què m’agrada i ho gaudeixo.

::Un vi, una cançó i la imatge que et ve al cap (paisatge, objecte, etc...).

Un vi blanc tranquil, sense estridències, de l’estil Blanc de Serè, al Priorat, una nit d’estiu, ben tard, al porxo de la casa, asseguda al balancí, sense sabates i amb una banda sonora de jazz ben suau.




1 de des. 2014

Mas del compte 2009



Celler Cal Pla
DOQ Priorat

De color groc or, aquest blanc de Porrera mostra una intensa diversitat d’aromes. Trobem per un cantó una diversitat d’herbes seques mediterrànies, camamilla, farigola, salvia, merjorana…i flor de gardènia. 
Per altra banda tocs minerals, pedra foguera. Fruita blanca, en forma de pera i pinzellades cítriques de pell de llimona madura. Almivarats i aromes de la seva criança en bota arodoneixen aquesta complexitat d’aromes.
Al tastar-ho en boca continua amb la seva intensitat, amb bona acidesa, envolvent, golos, untuos i llarg. Records de torrats, codony, maduressa…Postgust que ens transporten novamen a allò que el nas ens ha donat.









Sopa de cabra ::Camins::




16 de jul. 2014

40è Aniversari de la Cooperativa l'Olivera.



Diumenge 13 de juliol ha sigut un dia molt important per a la gent de l’Olivera de Vallbona de les Monges. Aquesta cooperativa fa una feina d’integració social incorporant persones amb dificultats a participar activament en els processos de producció. Tot i les dificultats i els esforços que han de fer, el projecte que tenen entre mans ha arribat als 40 anys i aquest ja és un bon motiu de celebració.
Va ser una jornada festiva on vam poder compartir bons moments amb l’equip de persones que formen part d’aquest celler vinícola de Costers del Segre (subzona riu Corb) i productor d’oli de les Garrigues. 
Abans de dinar es van realitzar diverses visites al celler i al molí d’oli. Tastos dels seus productes i la presentació el vi del 40è aniversari, l’olivera únic 2013. Un Xarel·lo (cartoixà) amb un toc de malvasia, fermentat en diferents bótes i amb una criança de 9 mesos amb battonage.
Després d’un aperitiu a l’ombra dels pins una cassola de tros va ser el plat fort d’una entaulada què es va allargar tot xerrant i amb l’acompanyament de música, bona companyia i maridat per aquests vins i espumosos amb valor afegit i ecològics.
Només podem dir què ens vam trobar molt bé i molt agraïts de poder compartit amb ells una jornada tan important.
Amb la força i energia què transmeten segur que aconsegueixen fer 40 anys més com a mínim, nosaltres us donarem un cop de mà sempre que vulgueu. Per molts anys!

3 de jul. 2014

Picapoll & ”muses” de Conrad Roset





“Muses” és un recull de creacions de l'il·lustrador Conrad Roset.
Com es veu a primer cop d’ull aquestes obres mostren clarament que el seu fil conductor és la bellesa del cós femení.
Siluetes plenes d’expressivitat i sensualitat, que em fa pensar amb aquella textura glicèrica que moltes vegades té el picapoll. A més a més les comparatives són inevitables, transmeten frescor, aire fresc, balsàmics, punts anisats i menta. Innocència i marcada personalitat es fusionen sense ser incompatibles, agradables incorporacions de colors que com a diferents tocs afruitats s’uneixen tímidament en tocar-se i deixen anar una gota que cau lliure plena d’intenció com ho fan les llàgrimes de vi quan llisquen per les parets d’una copa.
Com fem sempre, convidar-vos a què gaudiu dels com diu ell “dibuixos” de les seves muses i que ho acompanyeu si us ve de gust amb un vi de picapoll, ja sigui del Pla de Bages, Alella, Priorat, Empordà…i segur d’alguna altra zona que ara no en ve al cap.


30 d’abr. 2014

Olivia Reserva


DO Cava

Aquest cava marxa de les tres varietats típiques i busca un estil diferent apostant per un mono-varietal de Chardonnay.
Aromàticament parlant, trobem d’entrada complexitat. Frescor que li aporta la flor de taronger i molta més maduresa amb els tocs de gardènia. Fruita blanca, poma al forn, cumquat, pinya madura, fruits secs i una aroma molt destacable de pa de figues.
A la boca té molta elegància, una bombolla subtil. Records de fruits secs, ametlles, nous i avellanes que és combinen a la perfecció amb els tocs de codony. Punt de dolçor i un final refrescant.





Núria Graham :: The sea in yours eyes ::


Aloers 2012


D.O. Penedès

De color groc palla i brillant. Aquest vi ecològic i biodinàmic de Xarel·lo ens sorprèn amb una maceració amb la rapa que li aporta uns tocs molt característics. Suma d’elegants i agradables aromes de fruites.
Pinya en almívar, pera, nispros, pell de poma, meló, cítrics de llimona i albercoc. S’aprecia certa dolçor i a la vegada tocs herbacis de fonoll, de la mateixa rapa del raïm i més secs de camamilla, palla seca, cotó i farigola.
En tastar-ho notem una entrada fresca, divertida, un pas per boca cremós, amb records de les aromes abans esmentats i li sumem prunes grogues molt destacades. Un final molt agradable i llarg, amb lleugers tocs de mel que es fusionen amb els tocs herbacis que el fan atractiu.







Joan Masedéu ::Dies sabàtics::


5 de març 2014

22 Març-2014



El 22 de març tornarà a ser un dia molt important per nosaltres. Tornem a organitzar un tast on el vi català es fusiona amb una tasca social, en aquest cas per ajudar a l’associació Pallapupas “Pallassos d’hospital”.
Ells es presenten així:

Pallapupas és una associació, de caràcter assistencial i sense ànim de lucre, formada per actors i actrius professionals. Té per objectiu millorar l’estat físic i emocional dels infants i gent gran ingressats als hospitals, així com el de les persones amb malalties mentals (ingressades i no ingressades), a través del teatre i l’humor. Les seves intervencions artístiques es desenvolupen mitjançant dos programes: Pallassos d’Hospital i Teatre Social. Actualment es beneficien de la seva tasca més de 35.000 persones.

Us convidem a què coneixeu una mica més d’ells, visiteu la seva web www.pallapupas.org
Sabem que amb aquest tast, allò que recaptem serà una petita ajuda, però el fet de realitzar-ho és també una forma de fer conèixer aquesta associació i les seves accions.
Hem volgut que mitjançant diferents cellers, bona part de les DO´s del nostre País estiguin representades. Volem fer conèixer d’una manera ràpida les diferents zones vinícoles de Catalunya, les seves varietats, característiques, parlarem del clima, els sols i sobretot del vi. Ho intentaran explicar de la millor forma possible els sumillers Dani Garcia i Castañé (el somni d’una nit de vins) i Alfons Monje Alegret (Professor de Sala a Formació i treball).
Aquest tast solidari el fem perquè volem i sobretot perquè ens fa molta il·lusió. És per això que de forma desinteressada organitzem i busquem els col·laboradors necessaris.
Hem d’agraïr a la gent del Convent de Sant Agustí que ens cedeixen l’espai totalment condicionat, a tots els cellers que rapidament ens han fet arribar el seu vi per fer el tast i a l’empresa Schott Zwiesel que ha posat les copes. Sense ells no es podria realitzar l’acte.




Aquest acte serà un èxit si omplim la preciosa sala noble del convent. Podrem gaudir del seu claustre i tastar bons vins catalans envoltats d’història.
Us convidem a què ens acompanyeu el 22 de març a partir de 11.30 hores. Si és així, apunteu-vos rapidament a:
Poseu nom i persones que vindreu.
Us esperem!!!





Cellers que col·laboren a l’acte:
Alella Vinícola-Marfil (DO Alella), Pansa Blanca Clàssic.
Celler Martí Fabra (DO Empordà), Selecció Vinyes velles.
Celler Coop. D’Artés-Artium (DO Pla de Bages), Artium Picapoll.
Celler Frisach (DO Terra Alta), Selecció Garnatxa Blanca.
Caves Nadal (DO Penedès), Nadal Xarel·lo.
Vinyes Domènech (DO Montsant), Bancal del bosc.
Acústic celler (DO Montsant), Acústic negre
Succés Vinícola (DO Conca de Barberà), La cuca de llum.
Mas Martinet (DOQ Priorat), Martinet Bru.